Колко струват ВиК услугите?

Наемането на водопроводчик струва между 40 - 120 лв. за дребни ремонти, докато по-големите водопроводни проблеми струват средно 200 - 250 лв. за услугите

Цена на водопроводните услуги

Водопроводчиците обикновено таксуват от 30 лв. за първоначален оглед. Малките водопроводни ремонти като отпушване на тоалетна или поправяне на течащ кран обикновено струват от 40 лв. до 150 лв. По-големи задачи, като ремонт на водопровода при теч на тръба, ще платите от 100 до 350 лв.

Колко таксува един водопроводчик зависи най-вече от сериозността на проблема във вашите тръби и къде живеете. Колкото по-рано поправите проблеми с вашата водопроводна система, толкова повече пари ще спестите. Течовете могат да причинят наводнения или щети от вода, които могат да доведат до гниене, мухъл и хиляди долари за ремонт.

CTA Вземете оферти от майстори, занимаващи се с ВиК услуги близо до вас.

Средна цена за България

100 лв.

Минимална цена

40 лв.

Максимална цена

350 лв.

Средна цена диапазон

60 лв. – 180 лв.

Какво ще намерите по-долу?

1. Ръководство за разходите за ремонт на ВиК

2. Средна цена за смяна на водопровод

3. Калкулатор за ВиК за цялата къща

4. Разходи за инспекция на ВиК

5. Съвети за спестяване на ВиК разходи
 

Ръководство за разходите за ремонт на ВиК

Наемането на водопроводчик струва между 40 лв. и 120 лв. за дребни ремонти като отпушване на тоалетна или поправяне на течащ кран, докато по-големите водопроводни проблеми струват средно 250 лв. Почасовите ставки са средно 60 лв. за ремонт на често срещани проблеми като кранове, които капят, ниско налягане на водата, тоалетна, която работи или е счупена, запушени канали или проблеми с бойлера.

Разходи за ремонт на ВиК инсталация

Много водопроводчици също предлагат фиксирани ставки за малки стандартни задачи, така че ще знаете колко ще платите без изненади. Ето типичните разходи за водопроводни проекти, които да очаквате.

Поправки

Средна цена

Цена за отстраняване на течове по тръби

50 лв. – 150 лв.

Ремонт на спукана тръба

60 лв. – 180 лв.

Ремонт на течове

50 лв. – 150 лв.

Ремонт на бойлер

80 лв. – 150 лв.

Разходи за ремонт на сметоизвозване

50 лв.

Разходи за ремонт на газопровод

150 лв. – 350 лв.

Разходи за ремонт на канализация

15 лв./м2

Разходи за ремонт на помпа

150 лв. – 350 лв.

Теч от главния водопровод

400 лв. – 1000 лв.

Разходи за ремонт на течаща тръба на тавана

100 лв. – 250 лв.

Цена за отпушване на мивка

60 лв. – 100 лв.

Цена за отпушване на тоалетна

70 лв. – 150 лв.

Почистване на канализация

70 лв. – 250 лв.

Изпомпването на септична яма

100 лв. – 300 лв.

Разходи за отстраняване на течащи тръби

Водопроводчиците могат да поправят течаща тръба средно за 100 лв., като собствениците на жилища харчат между 70 лв. и 120 лв., което включва необходимостта да открият местоположението на теча. Цената за ремонт на течове на тръби варира в зависимост от местоположението на тръбата. Ако е трудно достъпен, ще струва повече. Течащата тръба се нуждае от фиксиране възможно най-бързо. Повредата от водата може само да се влоши, което добавя към крайната линия на отстраняването на този теч.

Разходи за ремонт на спукани тръби

Ремонтът при спукване на тръба струва средно около 120 лв., като повечето разходи са между 60 лв. и 120 лв. Почистването и ремонтът на щетите от вода може да добави разходи от около 100 лв. в зависимост от степента на щетите. Тръбите се спукват поради две основни причини и двете ситуации изискват незабавно фиксиране.

Запушването пък може да окаже излишно налягане върху тръбата

Когато температурата падне под нулата, замръзналата вода се разширява, което води до спукване на тръбата. Ако ви е сполетяло нещастието да ви се спука тръба, изпратете ни запитване и ще получите оферти от майстори, които са близо до вас.

Разходи за ремонт на теч на плоча

Когато се развие теч под бетонната основа на вашия дом, той може да ерозира и да причини щети. Откриването на теч под плоча или таван струва около 100 лв. - 250 лв., докато цената за разкъсване на бетона, ремонт на тръбата и повторно изливане на бетон може да струва 1000 лв. или повече. Тази цена може да бъде отправната точка. След като се погрижите за всичко, има разходи за поправка на всички щети, нанесени на вашия дом или фондация.

Нова вана монтирана с тръбите

Разходи за ремонт на бойлер

Ремонтът на бойлер струва средно 80 лв. до 150 лв. Помислете за смяна на бойлера, ако е на възраст над 10 години или ако разходите за ремонт са повече от 50% от цената му за подмяна.

Поправка

Цена

Корозирала тръба

70 лв. – 100 лв.

Клапан за освобождаване на налягането

35 лв. – 50 лв.

Електрически термостат

40 лв. – 60 лв.

Нагревател

50 лв. – 70 лв.

Термодвойка

100 лв. – 150 лв.

Газов контролен клапан

50 лв. – 70 лв.

Поддръжка на резервоара

60 лв. – 80 лв.

Разходи за ремонт на сметоизвозване

Ремонтът за изхвърляне на боклук струва средно между 40 лв. и 90 лв., като собствениците на жилища харчат средно 60 лв. Един от най-добрите начини да поддържате мелачката за боклук в мивката в добро работно състояние е да държите определени храни извън нея и често да пускате гореща вода. Не забравяйте да пазите яйчени черупки, царевични люспи, кости, мазнини, люспи от лук и костилки от плодове от изхвърлянето на боклука.

Разходи за ремонт на газопровод

Водопроводчик може да поправи счупен газопровод за 150 лв. до 300 лв. Точно като водопроводите, газопроводите могат да изтекат и когато това стане, те трябва да бъдат поправени възможно най-скоро. Газът трябва да бъде изключен, за да се предотврати натрупването на опасен газ във вашия дом.

Разходи за ремонт на картерна помпа

Ремонтът на картерната помпа струва средно 200 лв. до 700 лв. Помпата на резервоара трябва да функционира правилно, за да поддържа зони с ниско ниво сухи. Обадете се на водопроводчика си, ако помпата е запушена, няма вода в басейна, издава странни звуци, работи непрекъснато или тръбите са се спукали. Нашето ръководство за разходите за монтаж на помпа за помпа покрива подробно цените за подмяна и ценовите фактори въз основа на размера.

Теч от главния водопровод

Ремонтът на теч на главен водопровод ще струва между 400 и 1000 лв. в зависимост от това дали трябва да бъде заменен или не. Основният водопровод е отговорен за доставянето на вода до дома ви от градската линия. Прекъсването на главната може да причини наводнение във вашия двор и много пъти цялата вода, влизаща в къщата, ще бъде замърсена. Ще трябва да се направите изкопни работи за достъп до тръбата, което може да оскъпи ремонта.

Разходи за ремонт на течаща тръба в тавана

Можете да очаквате да платите между 200 и 250 лева за ремонт на течаща тръба на тавана. Течът първо трябва да бъде локализиран - само защото има теч, който капе от тавана, не означава, че там е проблемът. Може да има гипсокартон, който се нуждае от подмяна в допълнение към фиксирането или подмяната на спуканата тръба/крепежът. Този ремонт е нещо, което ще искате да направите незабавно, за да избегнете появата на мухъл във влажните зони. Средната цена за инсталиране на гипсокартон за вашия таван е около 3 лв./м2.

Ремонт на запушени канали - мивка, вана, душ

Разходите за водопроводчик за отпушване на канал е от 60 лв. до 150 лв. Остатъците от сапун, косата и други неща се запушват, докато се натрупа количество. Ще забележите, че източването на мивката отнема повече време, докато накрая изобщо водата няма да се отича. Опитайте да го потопите, преди да се обадите на водопроводчик и избягвайте да използвате силни химикали върху по-стари тръби - може да накарате вече корозиращите тръби да се разпаднат от химикалите.

Подмяна на ВиК инсталации

Ремонт на канализационна и септична система

Септичните системи трябва да се поддържат в добро състояние, тъй като при неизправност могат да причинят скъпа бъркотия. Те трябва да бъдат фиксирани незабавно, за да се предотврати замърсяването на подземните води с бактерии от септичната яма или канализационната линия.

Поправка

Средна цена

Почистване на канализационна система

От 100 лв. до 300 лв.

Инспекция

50 лв.

Ремонт на канализационна система

От 100 лв. до 300 лв.

Изпомпване на септична яма

От 100 лв. до 300 лв.

Ремонт на септична яма

От 150 лв. до 250 лв.

Монтаж на септична система

От 600 лв. до 900 лв.

Разходи за почистване на септична яма

Цената за почистване на септична яма е средно около 200 лв. В зависимост от размера на вашата септична яма, изпомпването може да струва до 400 лв. Ръководството за разходите за изпомпване на септична яма обхваща подробно всеки размер и много ценови фактори.

Размер

Цена за почистване

До 7 м3

100 лв.

От 7 м3 до 10 м3

150 – 250 лв.

Над 10 м3

Над 250 лв.

Разходи за ремонт на тоалетна

Ремонтът на тоалетна от професионален водопроводчик струва от 70 лв. до 150 лв. За около 80 лв. професионалистът може да поправи или клапата и регулирането на веригата, фланеца на тоалетната, клапана за промиване или восъчния пръстен. Много ремонти са доста прости и могат да струват дори 60 – 70 лв. Ако и вашата тоалетна се нуждае от спешен ремонт, свържете се с нас, за да научите повече.

Средна цена за смяна на ВиК инсталация

Подмяната на водопроводни инсталации струва от 40 лв. до 150 лв. за малки проекти като смяна на мивка или тоалетна и от 500 лв. до 3 000 лв. за инсталиране на нови водопроводни инсталации или ремонт на цял дом.

Ценоразпис на услуги за подмяна на водопровод

Монтаж

Средни цени

Монтаж на нова водопроводна инсталация

100 – 400 лв.

Цена за смяна на кран

50 – 100 лв.

Инсталация на нова мивка

50 – 300 лв.

Инсталация на тоалетна

50 – 300 лв.

Смяна на вана и душ

100 – 400 лв.

Смяна на регулатора на водното налягане

50 лв.

Главен спирателен вентил за вода

50 лв.

Смяна на водопроводната система

100 – 300 лв.

Смяна на помпа на кладенец

500 лв.

Смяна на  дренажните тръби на мивката

40 лв.

Разходи за инсталиране на омекотител за вода

60 – 80 лв.

Разходи за смяна на бойлер

60 – 100 лв.

Разходите за възстановяване или поправяне на къща

100 – 1 000 лв.

Разходи за инсталиране на нова водопроводна инсталация

Средната цена за инсталиране на нова водопроводна инсталация варира от 100 лв. до 400 лв. в зависимост от марката и стила на оборудването и местоположението на вашия проект. Инсталацията на нова мивка например може да струва от 50 лв. до 300 лв. Цените за монтаж на тоалетна варират от 50 лв. до 300 лв. в зависимост от вида на тоалетната.

Разходи за смяна на кран

Смяната на крана струва средно 50 лв. до 100 лв., в зависимост от това дали е за кухня, баня или вана. Външните кранове струват около 70 лв. за основна подмяна. Инсталирането на комбинация от мивка и кран за баня или кухня струва от 100 лв. до 400 лв.

Разходи за смяна на вана и душ

Смяната на вана струва от 100 лв. до 400 лв., докато смяната на душ струва средно 200 лв. Самият душ или вана струват между 300 и 6000 лв.

Обзавеждане за баня

Цена + монтаж

Порцеланова вана

400 лв. - 4000 лв.

Чугунена вана

300 лв. – 5000 лв

Емайлирана стоманена вана

500 лв. – 6000 лв.

Акрилна душ кабина

150 лв. – 2000 лв.

Типичен душ с плочки

200 лв. – 1500 лв.

Също така, смяната на дренаж във вана или душ излиза около 200 лв., смяната на душ клапан струва 250 лв., а главата на душа може да бъде заменена за 50 лв.

Смяна на цената на регулатора на водното налягане

Цената за смяна на регулатор на водното налягане е около 50 лв. и отнема три часа за монтаж. Регулирането на налягането на водата поддържа вашите тръби в добро състояние. Твърде голямото налягане на водата ще причини прекомерно натоварване на тръбите, което ще доведе до пукнатини и течове. Можете да получите регулатор на налягането в местния магазин за подобряване на дома за около 100 лв.

Главен спирателен вентил за вода

Можете да изключите водата в цялата къща с главния спирателен вентил за вода, което е изискване на строителните норми във всички домове. Цената за смяна на главния воден клапан е около 50 лв., когато се извършва от водопроводчик.

Смяна на водопроводната система

Средната тарифа на един водопроводчик за смяна на главния водопроводен котел с PVC е 1500 лв., докато чугун или стомана струват до 4000 лв. Дренажната тръба е тръба, която отвежда цялата вода от всички канали и тоалетни в къщата. Ако дренажната тръба се запуши, това ще спре работата с водата в цялата къща.

Разходи за смяна на помпата за кладенеца

Смяната на помпа за кладенец струва средно 500 лв. Помпа за кладенеца изпраща водата от кладенеца във вашия дом. Ако не работи, може би всичко, от което се нуждаете, е ремонт на цена около 200-300 лв. Има няколко начина, по които ще разберете дали нещата вървят зле:

  • Чувате ли странни шумове, свързани с водния поток?
  • Крановете ви плюят ли вода?
  • Има ли големи колебания в налягането на водата във вашия дом?

Тип

Цена

Плитък кладенец

400 лв.

Дълбок кладенец

700 лв.

Плитък кладенец, потопяем

500 лв.

Дълбок кладенец потопяем

800 лв.

Разходи за смяна на дренажни тръби на мивката

Разходите за подмяна на тръбите за източване на банята или кухненската мивка са средно 100 лв. до 350 лв. Когато по-старите канали започнат да намирисват, значи се нуждаят от подмяна.

Цена за смяна на тръба под мивката

Цената за смяна на Р-образната тръба под мивката варира средно от 100 лв. до 250 лв. Сифонът за мивка е U-образна тръба, която задържа малко вода в основата на U. Тази вода блокира миризмите от канализацията и канализацията да навлизат във вашия дом. Ако забележите миризми на канализация, може да се наложи да смените P-уловителя.

Цена за монтаж на бойлер

Цените за монтаж на бойлер зависят от това дали е електрически, газов, без резервоар или слънчев. Нашето ръководство за разходите за монтаж на бойлер може да ви помогне да вземете образовано решение.

Тип

Цена + монтаж

Електрически бойлер

300 лв.

Газов бойлер

800 лв.

Водонагревател без резервоар

100 лв.

Слънчев бойлер (включващ резервоар)

1600 лв.

Смяна на резервоар за кладенеца

Подмяната на резервоар за кладенеца струва между 1000 и 2000 лв. както за материалите, така и за професионалната инсталация. Цената за нов резервоар под налягане е около 500 до 1000 лв. само за резервоара.

Резервоарът за вода или резервоарът под налягане съхранява няколко галона вода между вашата помпа за кладенеца и вашия дом. Кладенецът гарантира, че водата е налична незабавно и спестява износване на помпата за кладенеца. Ще забележите някои от следните неща, ако имате проблеми с резервоара под налягане:

  • Ниско или нестабилно налягане на водата.
  • Помпата за кладенеца се включва и изключва доста често.
  • Резервоарът под налягане изтича.
  • Корозия от външната страна на резервоара под налягане.
  • Въздухът е във водопроводната система.

Медни тръби

Калкулатор на разходите за ВиК за цялата къща

Общата цена за инсталиране на груб водопровод и инсталации в дом от 200 квадрата с 2 бани е около 10 000 лв. до 20 000 лв. Обновяването и подмяната на водопроводни тръби струва средно 1500 лв. до 5500 лв. Следните цени за монтаж са базирани на нова строителна къща от 200 квадрата.

Вид тръби

Цени

PEX

1 500 лв. – 3 000 лв.

CPVC

1 800 лв. – 4 000 лв.

PVC

2 000 лв. – 5 000 лв.

Медни тръби

3 000 лв. – 8 000 лв.

Разходите не се базират само на квадратурата, но и на броя на мивките, тоалетните и баните в дома. Всяко устройство увеличава цената, така че новите мивки, тоалетни, душове, съдомиялни машини и омекотители за вода се добавят към крайния резултат.

Разходи за груб водопровод

Разходите за инсталиране на груби водопроводни тръби за ново строителство струват средно 10 лв./м2. Грубите водопроводни разходи за дом от 200 квадрата са около 2000 лв. и след като добавите разходите за свързване на оборудването, очаквайте да похарчите общо около 5 000 до 15 000 лева. Грубите водопроводи са всички тръбопроводи, които са положени под къщата и в стените и тавана. Не са прикрепени към мивки или други тела, това е само основата на тръбата.

ВиК цени за съоръжение

Цените на ВиК инсталацията са средно от 200 лв. до 800 лв., така че дом с 2 бани с една кухня, бойлер, хладилник и пералня може да струва 2000 лв. до 8000 лв. за водопровод с нови тръби. Всеки артикул, който изисква свързване с вода, се счита за приспособление. Това е само ориентировъчно ръководство за ценообразуване и вашето ценообразуване ще зависи от много фактори.

Пренасочване на цените на ВиК

Пренасочването на една водопроводна линия ще струва около 500 лв., докато пренасочването на цяла къща ще струва може да стигне и до няколко хиляди. Ако трябва да преместите водопроводни инсталации като мивки, тоалетни, вани или душове, струва си да проектирате план, който да използва най-добре съществуващите тръбопроводи, вместо да копае в плочата.

Разходи за инспекция на ВиК

ВиК инспекция струва около 50 лв., като повечето харчат до 200 лв. Ако купувате нов дом, ВиК инспекциите са добра идея. Така можете да откриете всички запушвания, за които ще трябва да знаете, преди да купите.

Съвети за спестяване на ВиК разходи

Има много начини да спестите от водопроводни разходи. Това е просто въпрос на решение кои опции работят най-добре за вас.

·      Погрижете се сами за всички прости водопроводни задачи;

·      Практикувайте правилна водопроводна поддръжка, вместо да реагирате при аварийни ситуации във водопровода. Поддържайте канализацията чиста, уверете се, че частите на тоалетната са в добро състояние и направете график за инспектиране на всички водопроводни аспекти в дома си;

·      Получете подробна оценка преди работата да бъде свършена, за да избегнете изненади;

·      Изберете водопроводчик, който гарантира свършената работа;

·      Ако гипсокартонът се нуждае от премахване, преди водопроводчикът да може да извърши ремонтна работа, отстранете го сами;

·      Изберете по-евтина тръба, като PEX, която може да издържи 30–40 години и да намали разходите ви за материали почти наполовина;

·      Когато става въпрос за фитинги, купувайте гофрирани, защото струват по-малко.

·      Извършете всички необходими ВиК ремонти около къщата с едно посещение.

Как да оцените ВиК цената на услугата

Оценяването на ВиК ремонтните дейности е изключително техничен бизнес. Това включва възможността да четете водопроводни чертежи, да изчислите правилното количество тръби за поръчка и правилните фитинги, както и да разберете колко часа отнема определена работа. Това също така означава да мислим за ежедневието, оборудването за ремонта, подизпълнителите, тестването дори на почвата, както и няколкостотин други неща.

Получаването на разумна, солидна цена за ново строителство ще отнеме седмица или повече. Това не е нещо, което можете да получите по телефона в 5-минутен разговор. И ако получите такава оценка, вземете друга, защото няма да е точна.

Безплатни ВиК оценки

Повечето професионалисти ще дадат безплатни ВиК оферти за ВиК работа. Ако имате теч, те ще дойдат и ще разгледат ситуацията и след това ще ви кажат колко ще струва. Изчисляването на прогноза за изграждане на нова къща може да се заплаща допълнително. Като цяло, ако изберете тази оферта, таксата ще бъде приспадната от сметката.

Богдан Василов знае цени за ВиК услуги