Колко струва циклене на паркет?

Обновяването на подове от твърда дървесина струва от 3 лв. до 6 лв. лв. квадратен метър. За големи и сложни задачи може да похарчите до 11 лв. квадратен метър.

Цена за циклене на подове от твърда дървесина

Обновяването на подове от твърда дървесина струва средно 5 лв./м2. Можете да очаквате да платите от 3 лв. до 6 лв. на квадратен метър. За големи и сложни задачи може да похарчите до 11 лв./м2. Колкото повече площ имате, толкова по-ниска е цената на квадратния метър. Добавянето на килери и други малки, затворени площи го прави по-сложна работа, което увеличава цената. Колко може да струва цикленето на вашия паркет, може да разберете, като попитате майстори близо до вас и изпратите запитване за оферта от специалисти във вашия район.

Циклене на паркет цена

Подовете от твърда дървесина добавят топлина към всяко жилищно пространство и са относително лесни за почистване и поддръжка, ако получат необходимото внимание. Въпреки това, преди да получат оферти, собствениците на жилища трябва да определят, дали трябва да бъдат пребоядисани, циклени или направо подменени.

Повторното покритие просто добавя слой от защита, като лак, без шлайфане на вдлъбнатини или обезцветени петна. Това предпазва пода и му придава остарял вид. Цикленето с пребоядисване и лакиране изисква шлайфане, което удвоява или утроява цената, но ви дава под, който изглежда почти чисто нов.

Какво ще прочетете по-долу:

1. Калкулатор на разходите за циклене на подове от твърда дървесина (таблица)

2. Разходи за обновяване на подове от твърда дървесина

  • Разходи за циклене и лакиране на подове от твърда дървесина
  • Цена за лакиране на подове от твърда дървесина
  • Довършителни работи и покритие

3. Цена за циклене на дървените подове спрямо вида им

  • Разходи за обновяване на подове от дъб
  • Цена за обновяване на инженерни подове от твърда дървесина
  • Цена за обновяване на паркетни подове
  • Защо да поправяте, вместо да сменяте?

4. Цени за обновяване на подове от твърда дървесина на квадратен метър

5. Разходи за полиране на подове от твърда дървесина

6. Цена за полиране на подове от твърда дървесина

7. Допълнителни подобрения и екстри

8. Разходи за ремонт на подове от твърда дървесина DIY

  •  Цена за наем на машина за циклене
  • Други разходи "Направи си сам"

9. Да си направите сами или да наемете професионалист

10. Въпроси, които да зададете на изпълнител на дървени подове

11. Често задавани въпроси

Калкулатор на разходите за циклене на подове от твърда дървесина (таблица)

Средна цена за циклене на паркет в България

5 лв.

Средна минимална и средна максимална цена

3.50 лв. – 5.50 лв.

Най-ниска цена и най-висока

3 лв. – 11 лв.

Разходи за обновяване на подове от твърда дървесина

Цикленето струва около 5 лв. на квадратен метър средна цена, ако се цикли паркет. Една средна стая е с размери 30 квадрата. Следователно 150 лв. е средната цена за цикленето на паркета на една стая с нормални размери. С лакирането цената може да скочи до 330 лв. Преди обаче лакиране или боядисване, независимо от състоянието, винаги ще искате да започнете с циклене. Може дори да се справите и сами, ако имате някаква представа как да го направите. Ако нямате обаче, нашият съвет е да се доверите на професионалист. В противен случай, може да стане така, че да се нуждаете от нов под.

Цена за лакиране на подове от твърда дървесина

След шлайфане ще струва допълнителен 1 лв./м2, за подовете ви. Цените варират поради различната цена на труд, така и поради качеството на лака, което се използва. Ако в момента харесвате цвета на вашите подове, пропуснете тази стъпка. Обикновено изисква няколко приложения в допълнение към цикленето или използването на стоманена вата между слоевете.

Паркет близък кадър след лакиране

Довършителни работи и покритие

Повторното покритие с лак струва още 1 лв./м2. При повторното покритие не се цикли отново, което спестява разходи. Чудесна дообработка е за сравнително равни подове без твърде много драскотини или вдлъбнатини в тях. Полиуретанът, най-разпространеният вид покритие, издържа на почти всичко и може да издържи на тежък трафик. Те се предлагат в два вида:

·      На маслена основа. С течение на времето ще придобие кехлибарен цвят. отнема около 24 часа, за да изсъхне и е лесно да поправите грешки по пътя с този тип покритие.

·      На водна основа. Тя ще остане ясна, запазвайки същия цвят на дървото с течение на времето. Покритието на водна основа изсъхва по-бързо, което може да бъде бонус, ако има ограничение във времето или краен срок.

По-рядко киселинно втвърденото покритие оставя изключително здраво покритие чрез процес от две части. Като бонус, киселинно втвърдените покрития изсъхват изключително бързо, така че е възможно да се нанесат двата слоя за един ден. Въпреки това, повечето марки произвеждат летлива миризма, която ви принуждава да напуснете къщата си, докато не приключите.

Говорете с местния изпълнител, за да разберете кое работи най-добре за вашия район и кой тип дървесина най-често се използва. Но първо проучете различните трайни покрития от твърда дървесина, преди да се обадите.

Проблеми с прясно изциклен и лакиран паркет?

Цена за циклене на дървените подове спрямо вида им

Ще платите около 150 лв. за 30 квадрата стая с твърда дървесина. Видът на твърдата дървесина, не влияе върху цената за цикленето и лакирането. Процесите, инструментите, химикалите и времето остават постоянни във всички видове паркет и дюшеме.

Разходи за обновяване на подове от дъб

Цената за обновяване на дъбови подове не се различава от всеки друг вид твърда дървесина. Дъб, череша и други видове обикновени подове от твърда дървесина струват средно струват от 3.50 лв. до 5.50 лв. за циклене, ако се добави и лакирането цената скача на от 6 до 8 лв./м2. Ако вашите подове се нуждаят от обновяване, свържете се с нас, за да получите оферта.

Цена за обновяване на инженерни подове от твърда дървесина

Поправката на инженерни подове от твърда дървесина струва точно толкова, колкото и всеки друг дървен под. Въпреки това, обикновено можете да направите само леко шлайфане на повечето със слой на износване от 2 милиметра или дори по-малко. По-висококачествените инженерни подове с дебели износващи се слоеве могат да получат дълбоко шлайфане за премахване на вдлъбнатини. Не опитвайте това сами вкъщи. Лесно е да развалите изцяло естествен под от твърда дървесина. Още по-лесно е да разрушите проектиран под от твърда дървесина с шлайфмашина.

Какво да направя с паркета, който на места са останали тъмни петна

Цена за обновяване на паркетни подове

Поправянето на паркет струва същото като всеки друг вид под от твърда дървесина или някъде около 5 лв. на квадратен метър. Ще трябва да използвате професионалист, тъй като по-лесно е да развалите паркетните си подове, отколкото да ги обновите без необходимите знания.

Защо да поправяте, вместо да сменяте?

Когато погледнете всички драскотини и белези, които трябва да поправите по вашия под от твърда дървесина, може да си помислите, че е по-лесно да смените паркета, вместо да отделяте време да го поправите. Въпреки това, има много ползи от цикленето и лакирането. Те включват:

·      Цената: Струва 2 до 3 пъти повече цялостната подмяна, отколкото цикленето и лакирането. Цената за монтаж на дървен под е около 1000 лв. и повече.

·      Ремонтът на подове от твърда дървесина струва около 200-300 лв. Дообработването често може да предотврати нуждата от ремонт, спестявайки още повече. Дори ако трябва да го поправите, често все пак е по-евтино да го поправите и поправите, отколкото да го замените.

·      Качество: Ако подът ви е с висококачествено естествено дърво, тогава трябва да го направите издръжлив.

Някои ситуации, които ще трябва да замените, вместо да поправите:

·      Повреди от вода и структурна цялост: Екстремни щети от вода и проблеми с подовата настилка изискват задължителна подмяна.

·      Екологично отговорни надстройки: Ако искате да преминете към възобновяема дървесина, ако съществуващите подове са готови за подмяна. В противен случай е по-устойчиво да се запазят съществуващите материали.

·      Твърде тънък: При определена дебелина е невъзможно да се поправи и ще трябва да  го подмените.

Цени за обновяване на подове от твърда дървесина на квадратен метър

Размер на стаята

Квадратни метри

Средна цена

Малък

10 м2

50 лв.

Среден

15 м2

75 лв.

Среден към голям

18 м2

90 лв.

Голям

20 м2

100 лв.

Голям към огромен

25 м2

125 лв.

Огромен

30 м2

150 лв.

Разходи за полиране на подове от твърда дървесина

Полирането, наричано още скрининг, обикновено струва около 2 лв. до 5 лв. на квадратен метър, общо 50 лв. за завършване на леко износена стая с размери 25 квадрата.

Разходи за полиране на подове от твърда дървесина

Благодарение на шлифовъчни дискове и процес на пресяване се премахва покритието на пода, без да се нарязва самата дървесина. Тази стъпка трябва да се извършва само върху под с покритие от невосъчен полиуретанов под. Скринингът може да се случи само когато покритието на пода е износено, надраскано или матово, но дървото отдолу не е повредено или оцветено.

Цена за полиране на подове от твърда дървесина

Средната цена за полиране на подове от твърда дървесина около 150 лв. и е страхотен проект, който може да бъде и част от проектите ви "Направи си сам". Полирането използва полиращ продукт, специално предназначен за подове от твърда дървесина. Поставя се ръчно с моп. Можете да го направите сами или да потърсите професионалист. Ще ви трябват моп, метла и за предпочитане плоска кърпа за прах от микрофибър. Ако не искате да поемате задачата сами, намерете местен професионалист за подови настилки, който да излъска подовете ви.

Допълнителни подобрения и екстри

Някои от най-често срещаните фактори, които увеличават цената на един проект за обновяване, включват:

·      Екзотична дървесина: Някои екзотични дървесини може да получат екстремни реакции, когато нивата на влага се променят, докато други могат да изгорят по време на цикленето и полирането заради своята твърдост.

·      Увеличен квадратен метър: Разбира се, колкото повече квадратни метра са включени в един проект, толкова повече ще струва той. Цената за лакиране на средна стая 5 лв./м2.

·      Качество на предишното покритие: Ако покритието не е добро, ще трябва да бъде напълно отстранено, изциклено и да се нанесе ново.

·      Стълби: Поправката на стълби струва допълнително, обикновено около 30 лв. на стъпало.

Разходи за ремонт на подове от твърда дървесина DIY

Ако решите да си направите сами цикленето, може да платите доста по-малко, за да поправите подовете. Но това не е страхотна DIY работа. Липсата на опит с шлайфмашина или довършителни материали може лесно и бързо да развали паркета и дюшемето. Ще платите два до три пъти повече за подмяна на подовете си, отколкото на първо време бихте ако бяхте наели професионалист.

Направи си сам обновяването на дървения под

Това идва с много рискове и потенциални скрити разходи. Например, многократното шлайфане на пода го кара в крайна сметка да стане твърде тънък за друго боядисване. Трябва да имате предвид тези опасности, преди да се заемете с цикленето на паркета сами. Преди да пробвате, все пак можете да ни потърсите и да ви изпратим оферти за циклене на паркет от майстори близо до вас. Потърсете ни за професионална оценка за вашия домашен проект.

Цена за наем на машина за циклене

Цените за циклене на подове варират много спрямо местоположението ви, но можете да очаквате да плащате около 50 лв. на ден, ако наемете машина за циклене. Въпреки това е лесно да развалите пода без правилния опит или обучение. Търговските шлифовъчни машини струват до 200 лв. на ден. Възможно е уикендите, цената да е по-висока, заради по-високото търсене.

Други разходи "Направи си сам"

Освен машината за циклене, ще ви трябват доста други неща, изброени в таблицата по-долу.

Материал или инструмент

Цена

Лентов шлайф за труднодостъпни места

200 лв.

Шкурка за машината

120 лв.

Ръчна стъргалка

50 лв.

Пирони

10 лв.

Материали за нанасяне на лак: валяк за боядисване, найлони за покритие и др.

Материал или инструмент

Цена

Безцветен лак

200 лв.

Бояджийски парцали

20 лв.

Предпазни очила

30 лв.

Респиратор

50 лв.

Чук

5 лв.

Моп

5 лв.

Прахосмукачка

100 лв.

Четка за лакиране

5 лв.

Торбички на боклука

5 лв.

Наколенки

20 лв.

 

Да си направите сами или да наемете професионалист

Всички проекти за подобряване на дома „Направи си сам“ са свързани с рискове и цикленето и лакирането на дървените подове не е изключение. Ако се направи неправилно, собствениците на жилища биха могли да издълбаят подовете си, което да доведе до плащане от 2 до 3 пъти повече от това, което професионалистът би начислил. Някои други рискове включват:

·      Оставянето на непоследователен модел на надраскване с лентовия шлайф.

·      Не вади нищо от пода поради възрастта.

·      Неуспешно отстраняване на горния слой лак, преди да започне цикленето.

·      Не запълване на пукнатините между паркета.

Поради деликатния характер на паркета и необходимостта да се направи проектът правилно, без да се правят грешки или да се причиняват щети, пребоядисването на подовете от твърда дървесина е работа, която обикновено е най-добре да се остави на професионалистите. Наемете близо до вас специалист за боядисване на подове от твърда дървесина днес, за да свършите работата правилно от първия път.

Въпроси, които да зададете на изпълнител на дървени подове

Не забравяйте да попитате вашия изпълнител няколко неща, преди да ги наемете. Не забравяйте да попитате:

·      Какъв е неговият опит с цикленето и лакирането на подове?

·      Имате ли отзиви от други клиенти, които можете да видите някъде?

·      Колко работници ще са необходими, за да се свърши работата?

·      Кой ще върши работата?

·      Колко време ще отнеме?

·      Включено ли е преместване на мебели или собственикът на дома трябва да направи това предварително?

·      Каква е процедурата за почистване след това?

·      Какви са условията за плащане?

Често задавани въпроси

По-евтино ли е да ремонтирате спрямо да смените подове от твърда дървесина, паркет или дюшеме?

Ще ви струва средно половината от цената за пребоядисване на пода, както и за пълната им смяна.

Колко време отнема цикленето и лакирането на дървен под?

Ще отнеме около 5 часа за 10 квадратни метра под. Зависи и от това колко сложно оформление има и какво е текущото състояние на пода.

Можете ли да се поправи под без циклене?

Не можете да поправите правилно пода без циклене. За да го направите правилно, трябва да премахнете всички слоеве от старо покритие и да изгладите повърхността в подготовка за новото покритие. Можете обаче да покриете отново пода, който е в добра форма, за да добавите слой защита към него, без първо да изциклите.

Богдан Василов цени на строителни услуги за вашия ремонт