Колко струва нанасянето на подова замазка?

Цената на бързосъхнещата подова замазка е между 12 лв. и 18 лв. на квадратен метър. Подова площ от 50 квадратни метра, покрита с бързосъхнеща замазка, ще струва около 750 лв.

Разходи за подова замазка

Тази статия ще ви даде представа за цената на замазката на пода. Тя ще ви даде средна стойност на цените за подовата замазка и ще разгледа различните видове подови замазки на пазара. Това трябва да ви позволи да получите представа и какви разходи може да направите за вашия проект за подова замазка. Намерете изпълнители за нанасяне на подова замазка близо до вас.

CTA Изпратете ни запитване бързо и лесно.

Колко струва подовата замазка?

Има няколко различни вида подова замазка, които са подходящи за домашна употреба. За повечето видове цената ще варира в зависимост от зоната за покриване. Обикновено колкото по-малка е площта, толкова по-висока е цената на подовата замазка. Традиционната подова замазка е полусух циментов материал, който може да се смесва на място за малки площи или да се изпомпва от камион за по-големи площи.

Подова замазка цена

В този тип подова замазка често има добавки като фибри, за да се намали вероятността от напукване. Средната цена на традиционната подова замазка е 10 лв. на квадратен метър. За под от 50 квадратни метра цената за покриването му с традиционна смес за подова замазка ще бъде 500 лв.

Течната или саморазливна подова замазка е малко по-скъпа, тъй като е бърз и удобен начин за замазка на пода.

Тъй като е течно съединение, намалява вероятността от кухини или въздушни джобове в замазката, което я прави идеална за приложения с подово отопление. Течната подова замазка ще струва около 12 лв. на квадратен метър, така че за под от 50 квадратни метра цената ще бъде около 600 лв.

Бързосъхнещата подова замазка намалява времето за изчакване за продължаване на проекта от седмици до часове. Добавянето на химикали за ускоряване на процеса на сушене, без да се причиняват пукнатини в замазката, я прави идеална за търговска и домашна употреба. Цената на бързосъхнещата подова замазка е между 12 лв. и 18 лв. на квадратен метър. Подова площ от 50 квадратни метра, покрита с бързосъхнеща замазка, ще струва около 750 лв.

Замазката за подово отопление е друг вид течна замазка, но е по-плътна субстанция, което я прави отличен топлопроводник. Тази подобрена проводимост, съчетана с пълното покритие на течната замазка, прави замазката с подово отопление изключително ефективна. Цената ще бъде между  18 лв. и 20 лв. на квадратен метър. За стая от 50 квадратни метра, оборудвана с подово отопление, цената на подовата замазка ще бъде приблизително 950 лв.

Видът на използваната подова замазка и площта, която ще бъде покрита и цените на подовата замазка също ще зависят от лесния достъп до работната площадка и достъпа до самия под. Например, по-голямата част от площта на пода може да е подходяща за помпена подова замазка, но може да има зони с препятствия като тръбопроводи, които ще трябва да бъдат направени на ръка, за да се осигури пълно покритие.

Ще се използват различни подови замазки в зависимост от изискванията на завършената подова площ. Домашните подове няма да имат същата интензивна употреба или количество пешеходен трафик като търговския под и следователно видът и методът на подова замазка ще варират.

Цени на подова замазка

Таблицата по-долу показва средната цена за различни видове замазки, покриващи различни по размер площи, и цената на труда при средна цена от 10 лв. на квадратен метър е включена.

Тип на подовата замазка

Цена на квадрат (материали и труд)

50 м2

100 м2

150 м2

Традиционна пясъчна/циментова замазка

10 лв. + 10 лв. за труд

1000 лв.

2000 лв.

3000 лв.

Саморазливна замазка

12 лв. + 10 лв. за труд

1100 лв.

2200 лв.

3300 лв.

Бързосъхнеща замазка

15 лв. + 10 лв. за труд

1250 лв.

2500 лв.

3750 лв.

Замазка за подово отопление

19 лв. + 10 лв. за труд

1450 лв.

2900 лв.

4350 лв.

Разходи за доставка

Цените в таблицата по-долу са разходите за доставка само за различни видове подова замазка и цените за покриване на различни по големина площи. Разходите за труд не са включени.

Тип на подовата замазка

Цена за материал

50 м2

100 м2

150 м2

Традиционна пясъчна/циментова замазка

10 лв.

500 лв.

1000 лв.

1500 лв.

Саморазливна замазка

12 лв.

600 лв.

1200 лв.

1800 лв.

Бързосъхнеща замазка

15 лв.

750 лв.

1500 лв.

2250 лв.

Замазка за подово отопление

19 лв.

950 лв.

1900 лв.

2850 лв.

 

Какво ще видите по-долу?

1. Допълнителни разходи

2. Калкулатор за разбивка на разходите

3. Разходи за труд и времеви рамки

4. Фактори, влияещи върху разходите за подова замазка

5. Какво включва подовата замазка?

6. Направи си сам Подова замазка

7. Строителни норми за подова замазка

8. Разрешение за планиране на подова замазка

9. Разходи за премахване на подова замазка

10. Как да намерите и наемете специалист по подова замазка

Допълнителни разходи

Подовата замазка се извършва в новопостроени имоти, ремонти и разширения и причината за замазката на пода във вашия дом също ще диктува каква допълнителната работа, която може да се наложи да се извърши едновременно със замазката.

Подова замазка току що разнесена

Подова инсталация

Независимо дали строите нов дом или ремонтирате или разширявате съществуващия си имот, подът е един от най-важните аспекти на проекта. Изборът на подово покритие е важно да се направи правилен, тъй като това е трудоемка, разрушителна и потенциално скъпа задача за поправяне или промяна по-късно.

Решението за полагане на килим, ламинат или дървен под или плочки ще зависи от личния вкус, бюджета и функцията на стаята. Например, подът на кухнята представя възможностите да има плочки, ламинат, подови настилки от масивно дърво, винил или полиран бетон.

Винилът е един от най-евтините, но е популярен вариант поради неговата лекота на монтаж и струва около 15 лв. на квадратен метър, включително труд. Ламинираният паркет също е сравнително евтин вариант и може да бъде доста лесен за поставяне. Доставянето и монтажът ще струва приблизително 30 лв. на квадратен метър.

Облицовката на кухненски под е много популярен избор, тъй като повърхността е много лесна за поддържане чиста и може да се използва и във връзка с подово отопление. Цената за облицовка на кухненски под ще зависи от материала, от който са направени плочките, като порцелан, пясъчник или гранит, но ще бъде средно около 40 лв. на квадратен метър.

Полираният бетон като завършена подова повърхност става много популярен в последно време и може да се предлага в много различни цветове. Средната цена ще бъде между 20 лв. - 40 лв. на квадратен метър. Най-скъпото, но едно от най-стилните подови настилки вероятно е подът от масивно дърво и това може да струва около 50 лв. – 100 лв. на квадратен метър за доставка и монтаж.

Подово отопление

За новопостроен имот инсталирането на подово отопление е добър избор от гледна точка на експлоатационни разходи и спестяване на място. Дори за преустройство или обновяване монтирането на подово отопление е лесно с наличните комплекти за преоборудване. Двата вида подово отопление са електрическо и мокро подово отопление, което представлява мрежа от тръби, през които тече топла вода. Именно този втори вид подово отопление ще бъде замазана. Средната цена за инсталиране на мокро подово отопление е 70 лв. – 100 лв. на квадратен метър.

Калкулатор за разбивка на разходите

Индивидуални разходи за подова замазка на площ от 100 квадратни метра с течна замазка - Обща обща цена: 2200 лв.

Калкулатор за разбивка на разходите

  • Материали  - 1200 лв.ъ
  • За труд - 1000 лв.
  • Отпадък - 0 лв.

Разходи за труд и времеви рамки

Разходите за замазка на пода ще включват голяма част от разходите за труд, тъй като полагането на подова замазка е доста физическа работа. В зависимост от вида на замазката, количеството труд и сроковете ще се различават леко. Ако планирате подова замазка за вашия нов дом, то можете да получите оферта при нас.

Какви са разходите за труд?

Традиционната подова замазка е полусуха смес от пясък, цимент, вода и понякога добавени влакна за укрепване на сместа.

Може да се смеси на място с циментов смесител или да се достави готово смесено в камион. След това замазката се натоварва в колички и се изнася на пода, за да бъде покрита, където след това се изпразва и изравнява от мазачите.

Това се прави с мистрия и дълго парче дървен материал, използвано като прав ръб. След това замазката се заглажда с поплавък за мазилка. Течната замазка се нанася с дълъг маркуч и се изпомпва директно върху пода, който се покрива. На пода се поставят предварително зададени дълбочини, така че замазката да не се полага върху твърде дебела.

Това ще бъде проблем, ако замазката покрива подово отопление, тъй като топлината ще проникне само до зададената дълбочина на замазката, която обикновено е около 50 мм. Докато нанасянето на течна замазка върху пода не е толкова физически облагащо, колкото традиционната замазка, то изисква умения и опит, за да се направи правилно.

Ако наемете фирма за замазка, която да покрие вашия под, тогава цената на труда ще бъде включена в общата цена. Като алтернатива можете да поръчате доставка на подова замазка до вашия обект и да наемете отделно мазач или майстор, който да свърши работата.

Времеви рамки

Различните замазки ще имат различно време на подготовка, нанасяне и съхнене. Традиционната подова замазка, която се смесва на място, може да се извърши на валцова основа, като един човек смесва, а друг полага подовата замазка.

В зависимост от зоната, която трябва да бъде покрита, това може да отнеме няколко часа или няколко дни. Като алтернатива, готовата смесена замазка може да бъде отнесена в товари с количка до площта на пода, което прави процеса много по-бърз.

Този процес обаче може да бъде доста натоварващ, ако камионът трябва да паркира на разстояние от обекта и доста често има фиксирано време за разтоварване.

Времето за сушене за традиционната подова замазка е приблизително 1 мм на ден до 40 мм и след това два дни на милиметър за всичко по-дълбоко от това. Оптималната температура би била около 20°C при добра вентилация. Разбира се и времето ще окаже влияние върху времето за сушене.

Използването на течна замазка е много по-бързо и някои компании ще осигурят камион, който едновременно смесва и изпомпва замазката на място, така че големи площи да могат да бъдат покрити за много кратки срокове.

След нанасянето на течната замазка върху основата, тя може да бъде „пъстра“. Процесът включва леко уплътняване на замазката с инструмент с пръчка, за да се освободят всички въздушни мехурчета, уловени в сместа за подова замазка.

Това гарантира гладко и равномерно покритие. Полагането на течна замазка може да се извърши много бързо, а цял приземен етаж от ново строителство може да се направи за час.

Подова замазка наполовина изсъхнала

Какви фактори ще увеличат цените на труда и сроковете?

Както при всяка строителна работа, винаги ще има външни фактори, които могат да повлияят на времето, необходимо за завършване на дадена работа, и на цената на аспекти като труд.

Тип подова замазка

Изборът на подова замазка ще повлияе на количеството труд, необходим за полагането й, както и на сроковете за подготовка, полагане и сушене. Традиционната пясъчна и циментова подова замазка отнема повече време за смесване, ако се извършва на място в циментов миксер и дори когато се доставя готова смес от камион, тя все още е много трудоемка.

Полагането на традиционна подова замазка е много физическа работа и изисква най-малко двама души, единият да донесе количката на замазката до работната зона и мазач, който да я изравни.

За по-голяма работа трима или четирима души, работещи с два циментови смесители, ще ускорят процеса, въпреки че е малко вероятно двама мазачи да работят на една и съща площ, освен ако не е много просторна или в различни помещения.

Течната замазка е много по-бърза за нанасяне, тъй като се изпомпва готова смес от камион и се нанася директно върху зоната, където е необходима. Тя е по-малко трудоемка и ще направи процеса на замазка много по-бърз, като по този начин ще намали разходите за труд.

Бързосъхнещата подова замазка пък ще намали времето за съхнене за монтирането на готовото подово покритие. Много от тези замазки са достатъчно сухи за 24 часа. Това ще намали разходите и ще съкрати цялостната времева рамка на работата.

Размер на подовата площ

Площта на пода, която трябва да бъде покрита със замазка, ще окаже пряко влияние върху цената на труда и времето, което отнема работата. Ако площта е изключително голяма, тогава може да се изисква повече работна сила, за да се свали подовата замазка, независимо дали да се смеси или нанесе.

Изсъхването на по-големите подови площи може да отнеме повече време, въпреки че това ще зависи от дълбочината на подовата замазка и условията на околната среда.

Време за сушене

Времето за сушене на конкретната замазка, която използвате, ще повлияе на времевата рамка на работата. Традиционната пясъчна и циментова замазка ще отнеме повече време, за да изсъхне със скорост от около 1 мм на ден до дълбочина от 40 мм и половин ден на милиметър след това.

Въпреки че замазката може да поеме пешеходния трафик след няколко дни. Всяко окончателно подово покритие не трябва да се монтира, докато замазката не изсъхне напълно, което може да отнеме няколко седмици в зависимост от размера на площта и дълбочината на подовата замазка.

Това може значително да забави напредъка на работата и защо бързосъхнещите и течните замазки станаха толкова популярни. Течната подова замазка е много по-малко трудоемка и може да се полага до десет пъти по-бързо от традиционната пясъчна и циментова подова замазка.

Някои видове саморазливна замазка също могат да бъдат изсушени принудително, което означава, че окончателното покритие на пода може да бъде монтирано по-бързо, намалявайки времето.

Времето

Времето може да повлияе на полагането и изсъхването на подовата замазка, като по този начин се отрази на сроковете и разходите за труд. Пясъчна и циментова подова замазка не трябва да се полага при температури по-ниски от 3°C или когато температурата на пода е под 5°C.

Това може да означава забавяне на приложението, докато температурата се повиши, което може да струва пари като загубени работни часове и загубено време. Студеното и влажно време означава, че подовата замазка ще изсъхне по-дълго, тъй като студеният въздух няма да задържи толкова много влага. Това ще забави времето за изсъхване на замазката.

Въпреки че може да е изкушаващо да се повиши стайната температура, за да се ускори процеса на сушене, това не се препоръчва, тъй като твърде бързото сушене може да доведе до свиване и напукване на замазката. Само специфични течни или течни замазки могат да бъдат принудително изсушени.

Горещото време може да причини проблеми по подобен начин при полагане на традиционна подова замазка, тъй като горещият сух въздух може да причини твърде бързото му изсъхване и напукване. Има методи за втвърдяване за различни подови замазки и единият е да се фиксират полиетиленови листове върху замазката, за да се забави умишлено процеса на сушене при горещо време.

Внимателното управление на втвърдяването на замазката при различни метеорологични условия може да удължи работата и да увеличи разходите за труд.

Фактори, влияещи върху разходите за подова замазка

Цената за замазка на пода ще зависи от няколко фактора, включително размера на площта, която ще бъде покрита, дебелината, вида на използваната замазка, както и местоположението на имота и лесния достъп до обекта. Ако ви интересува колко ще излезе вашата подова замазка, можете да пуснете запитване и да получите оферти от професионални майстори във вашия град.

Зона на покритие

Квадратният метър на пода, който ще бъде замазван, ще повлияе пряко върху цената на проекта. Въпреки че може да изглежда, че колкото по-голяма е площта, толкова по-висока е цената на квадратен метър, това не е точната практика.

За готова смесена замазка, доставена с камион с пълен товар, доставката е по-изгодна за доставчика да е по-голямо количество и можете да получите отстъпки.

Частични товари или по-малки количества ще изискват допълнителна такса, тъй като камионът не се използва с пълен капацитет, но горивото и трудът на оператора си остават на същата цена.

Дебелина

Необходимата дълбочина на подовата замазка също ще повлияе на цената, тъй като по-дебела замазка ще изисква по-голям обем.

Различни методи за полагане на подова замазка ще определят оптималната дебелина. Например, лепената подова замазка се полага директно върху бетонна основа и се свързва със слоя под нея.

Идеалната дебелина за тази подова замазка като традиционна смес от пясък и цимент е между 25 мм-40 мм. Незалепената подова замазка има мембрана между нея и основата с минимална дълбочина 50 мм.

Плаващата подова замазка се полага върху слой от акустична топлоизолация, като тя трябва да има минимална дебелина от 65 мм за леко натоварени подове и минимум 75 мм за подове, които ще са с по-тежки натоварвания.

Дебелината на саморазливната подова замазка, особено върху подово отопление, трябва да бъде минимум 50 мм, въпреки че диаметърът на отоплителните тръби ще бъде фактор.

Изискванията на подовото отопление ще определят и дебелината на подовата замазка. Ако се изисква по-отзивчиво отопление на пода, тогава замазката трябва да е по-тънка, докато по-дебелата замазка ще съхранява повече от генерираната топлина. По-дълбоката подова замазка е най-подходяща за подово отопление, захранвано от въздушна или земна термопомпа.

Тип подова замазка

Изборът на подова замазка за вашия проект ще повлияе на цената. Традиционната пясъчна и циментова подова замазка струва около 10 лв. на квадратен метър и е най-евтиният вариант. Течната или течаща замазка е много популярна, особено на големи площи и за подово отопление. Средната цена за течна замазка е 12 лв. на квадратен метър.

Бързосъхнещата или ускорена подова замазка е полезна, когато има малко време за нейното втвърдяване, преди да се монтира покритието на пода.

Струва около 15 лв. на квадратен метър. Замазките за подово отопление, специално разработени за подобряване на ефективността на подовото отопление, могат да се полагат на тънко до 20 мм над тръбите за отопление. Те имат подобрена топлопроводимост и струват между 18 лв. и 20 лв. на квадратен метър.

Майстор разнася подова замазка ръчно

Местоположение

Местоположението на имота ще окаже влияние върху цената на подовата замазка, тъй като разходите за материали и труд варират в различните части на страната. Ако наемете мазилка в България, ще плащате средно 10 лв. на м2 за труд. Цената на материалите ще варира в различните части на страната в зависимост от наличността. Цените в България са горе долу еднакви във всички краища на страната.

Достъп

Ако има проблеми с достъпа до мястото, където е необходима подова замазка, това може да доведе до забавяне или допълнителни разходи за време или труд. Отдалечени местоположения или имоти в тесни пътища може да имат затруднения с доставянето на готови камиони за замазка директно до обекта. Това може да означава по-дълго време за разтоварване или ръчно смесване на замазката на обекта, като по този начин увеличава разходите за труд и доставка.

Какво включва подовата замазка?

Традиционната подова замазка е смес от пясък, цимент и вода, която се полага върху подова основа и ще заеме окончателното подово покритие или покритие. Течната замазка използва калциев сулфат като свързващо средство вместо цимент и това произвежда гипс при добавяне на вода и се използва популярно върху подово отопление. Тези двуетажни замазки имат много различни методи на полагане поради тяхната много различна консистенция. Методът на полагане на течна подова замазка е доста различен от този на традиционната пясъчна и циментова подова замазка.

Направи си сам Подова замазка

Решението дали да се опитате да направите замазка на пода като DIY проект или да наемете професионалист ще зависи от няколко неща; размерът на подовата площ, вида на замазката и опитът при извършване на подобна работа.

Да наемете професионалист или DIY

Най-вероятният тип замазка, която се използва за проект „Направи си сам“, е традиционната пясъчна и циментова подова замазка. Използва се от близо век и по отношение на цените на подовата замазка е най-евтината за използване. Това също е доста лесен процес, но това не означава, че не изисква определена степен на умения и компетентност.

Въпреки това, уверен майстор, който е вършил подобна работа в миналото, трябва да може да свърши тази работа без твърде много проблеми. Завършването може да не е същото, както ако е направено от професионалист, но замазката не е структурен компонент, така че не трябва да има сериозни проблеми с по-малко от перфектното покритие, ако е покрито с подово покритие, като плочки или килим.

Опасности от DIY

Ако не сте сигурни как да направите замазка на пода, трябва да оставите работата на квалифициран и опитен майстор. Това не само ще ви даде спокойствие, че работата е извършена по висок стандарт, но има опасности, присъщи на всяка DIY работа, която ще бъде избегната.

Някои от опасностите от замазката на пода са разтегнати мускули или нараняване на гърба от повдигане на торби с пясък и цимент, вдишване на циментов прах и предмети, попадащи в очите ви, наред с други опасности.

Какво може да се направи DIY?

Разбира се, бихте могли да свършите част от работата сами, като например смесване на пясък и цимент, докато професионален шпакловка полага замазката. Или можете сами да шлайфате анхидритната течна замазка след приложение от специализирана компания.

Подготовката на пода преди полагането на замазката също може да се извърши DIY, особено за лепена замазка, която изисква повърхността на основата да бъде грапава преди полагане.

Спестяване чрез DIY

Сумата, която ще спестите, ще зависи от договореностите, които сте направили за доставка и полагане на различните замазки. Смесвайки традиционната подова замазка, можете да съкратите времето за работа и да намалите разходите за труд. Ако сте свършили цялата работа сами, ще спестите около 1000 лв. за 100 квадрата.

Необходими инструменти и оборудване

Инструментите и оборудването, които ще ви трябват за подова замазка "Направи си сам" са:

  • Циментов смесител;
  • Количка;
  • Лопата;
  • Кофа;
  • Мистрия за мазилка;
  • Поплавък на шпакловка;
  • Права или дължина на дървения материал;
  • Духовно ниво.

Безопасно оборудване и облекло

Оборудването и облеклото за безопасност, които ще ви трябват за подова замазка "Направи си сам", са:

  • Ръкавици;
  • Предпазни ботуши;
  • Маска против прах;
  • Предпазни очила;
  • Наколенници.

Строителни разпоредби

Няма специфични строителни разпоредби, свързани с подовата замазка.

Видове подова замазка

На пазара има няколко различни вида подова замазка и типът, който използвате, ще се определя от изискванията на работата, вашия бюджет и достъпност до обекта.

Цена на пясъчна и циментова замазка

Традиционната подова замазка е смес от остър пясък и цимент, обикновено в съотношение 4:1, въпреки че това може да варира според нуждите на отделните работни места. Тя се различава от помпената замазка като течна или анхидритна замазка по своята консистенция и начин на полагане. Това е най-евтината от всички цени на подовата замазка, а средната цена е 10 лв. на квадратен метър.

Плюсове на пясъчна и циментова подова замазка:

✔ Относително евтин за приготвяне и прилагане;

✔ Може да се направи като DIY работа;

✔ Възможност за използване върху наклонени подове като мокри помещения.

Недостатъци на пясъчна и циментова подова замазка:

✖ Неподходящ за подово отопление;

✖ Склонен към напукване и свиване;

✖ Трудоемко.

Разходи за течна замазка

По-голямата част от течните замазки са анхидритни смеси, направени от калциев сулфат, който действа като свързващо средство при липса на цимент. Тя е много различна от традиционната подова замазка, изработена от пясък и цимент по своя състав, приложение и употреба.

Средната цена на течната замазка е около 12 лв. на квадратен метър в зависимост от варианта или производителя.

Плюсове на течната подова замазка:

✔ Много по-бързо се полага от традиционната подова замазка;

✔ Подходящ за подово отопление;

✔ Представлява саморазливна подова замазка.

Недостатъци на течната подова замазка:

✖ По-скъпо от пясъчна и циментова подова замазка;

✖ Анхидритните течни замазки трябва да бъдат шлайфани, преди да се постави подовото покритие;

✖ Не може да се използва широко във влажна среда.

Бързосъхнеща замазка цена

Тази пясъчна и циментова подова замазка има добавка, която й позволява да изсъхне много по-бързо от обикновените замазки без проблем с напукване, често свързано с бързото изсъхване. Някои от тези подови замазки могат да изсъхнат със скорост от 5 мм-6 мм на ден в сравнение с 1 мм на ден при нормална пясъчна и циментова замазка.

Средната цена на бързосъхнещата подова замазка е средно 15 лв. на квадратен метър.

Плюсове на бързосъхнещата подова замазка:

✔ Съкращава времевата рамка на проекта;

✔ Окончателното подово покритие може да се постави по-рано;

✔ Също толкова здрава, колкото традиционната подова замазка.

Недостатъци на бързосъхнещата подова замазка:

✖ Ако не се спазват инструкциите на производителя, при изсушаване може да се получи напукване;

✖ Условията на околната среда могат да повлияят на времето за сушене;

✖ Високата влажност ще забави скоростта на сушене.

Цена на замазка за подово отопление

Подовото отопление е специално разработено, за да подобри производителността на системите за мокро подово отопление. Това се дължи на топлопроводимостта на замазката с подово отопление, която превъзхожда нормалната течна замазка.

Средната цена на замазката за подово отопление е средно около 19 лв. на квадратен метър.

Плюсове на замазката за подово отопление:

✔ Проектиран за подобряване на производителността на системите за мокри подови отоплителни подове;

✔ Не оставя никакви празнини или празнини;

✔ Много бързо се полага.

Недостатъци на замазката за подово отопление:

✖ Една от по-скъпите подови замазки;

✖ Обикновено не е работа "Направи си сам";

✖ Разчита на правилното полагане на тръбите за подово отопление.

Строителни норми за подова замазка

Няма специфични строителни разпоредби за полагане на подова замазка в имот. Информация за необходимите стандарти за подова замазка в нови имоти е достъпна на сайта на всяко кметство.

Разрешение за планиране на подова замазка

В момента няма изискване за кандидатстване за разрешение за планиране при полагане на подова замазка. Монтажът на подово отопление в пристройка или ремонт ще бъде част от плановете, които ще бъдат представени на местните власти от вашия архитект. Информация за разрешението за планиране може да бъде получена от кметството ви.

Разходи за премахване на подова замазка

  • Има няколко причини, поради които трябва да премахнете подовата замазка. Например:
  • Ремонт на цялата или част от къщата ви;
  • За да разкриете стари богато украсени подови плочки;
  • Има проблеми с влагата, които трябва да бъдат решени;
  • За модернизиране на подово отопление;
  • Съществуващата подова замазка се е провалила и трябва да бъде сменена.

Каквато и да е причината за премахване на подовата замазка, разходите за труд ще се определят от сумата, която трябва да бъде премахната, вашето местоположение, използваната смес за подова замазка и достъпността. Средно трябва да очаквате да платите около 10 лв./м2.

Подова замазка заравняванеНаправи си сам Демонтаж на подова замазка

Можете да премахнете подовата замазка като проект „Направи си сам“, но за това ще ви трябват подходящи инструменти и оборудване за безопасност. В зависимост от използваната смес за подова замазка може да се наложи да използвате чук и длето.

Различни химикали ще омекотят замазката, за да улеснят отстраняването й, но имайте предвид, че това ще бъде разхвърляна работа и ще има изпарения, така че ще трябва да носите маска за прах и друго предпазно облекло.

Изхвърляне на отпадъци

Ако правите ремонт, има вероятност да имате прескачане на място, за да изхвърлите по този начин отстранената подова замазка. Цената за наемане на екип е приблизително 100 лв. за ден.

ЧЗВ

Как се изолира под преди замазка?

Твърда изолация може да се постави върху влагоустойчивата мембрана, която покрива подовата основа. Върху изолационните плочи се полага полиетиленов лист и се излива замазката. Този лист предотвратява изтичането на замазката между изолацията и задържа замазката на място.

Колко време изсъхва подовата замазка?

Времето за съхнене на подовата замазка ще зависи от това кой вид се използва. Традиционната пясъчна и циментова подова замазка ще изсъхне със скорост от 1 мм на ден, докато бързосъхнещата подова замазка ще изсъхне четири или пет пъти по-бързо.

Течните или саморазливните подови замазки се различават в зависимост от производителя, така че проверете подробностите за конкретната замазка, която използвате. Фактори на околната среда като времето или нивата на влажност на обекта също ще повлияят на времето за сушене.

Какви са предимствата на използването на подова замазка?

Подовата замазка не е конструктивна необходимост и нейното използване ще зависи от предназначението на помещението или сградата. Обикновено основната цел на подовата замазка е да придаде гладко и равно покритие на пода за нанасяне на окончателно подово покритие като плочки, килим или дървен под. Използва се и върху подово отопление и в тази ситуация се използва като топлопроводник.

Какъв тип подова замазка да използвам?

Видът на използваната подова замазка ще зависи от няколко неща. Например, ако се монтира подово отопление, традиционната пясъчна и циментова замазка не е идеална и се препоръчва течна или саморазливна подова замазка. Това е така, защото пясъчната и циментовата подова замазка няма да провежда топлината, както течната или саморазливната подова замазка.

Традиционната пясъчна и циментова подова замазка също е по-вероятно да се използва в ситуация „Направи си сам“ и подова замазка с помпа в търговско или промишлено строителство, така че ще зависи от индивидуалния проект.

Каква дълбочина трябва да бъде подовата замазка?

Дебелината на подовата замазка ще зависи от предназначението на помещението или сградата и дали ще бъде монтирано подово отопление. Например, ако се полага топло или акустична изолация, ще се полага минимална дълбочина от 65 мм за зона, в която се очаква лек трафик.

За по-натоварен трафик дебелината трябва да се увеличи до 75 мм. Замазката с течно или подово отопление се полага на по-малки дълбочини, за да се осигури най-добра топлопроводимост от подовата замазка.

Каква е разликата между втвърдяване и сушене?

Въпреки че втвърдяването и сушенето понякога се използват взаимозаменяемо, те не са едно и също нещо. Втвърдяването е процес за предотвратяване на прекомерна или бърза загуба на влага от замазката, като същевременно се поддържа температура на околната среда. Сушенето се отнася до изпаряването на излишната влага от подовата замазка, без да се причиняват пукнатини.

Как да намерите и наемете специалист по подова замазка

Може да искате да наемете специалист по подова замазка, ако вашият проект е голям, в стегнат график или не сте уверени в замазката на пода.

Къде да намерите специалист по подова замазка

Ако не познавате реномиран специалист по подова замазка или мазилка, трябва да решите как да получите такъв. Личните препоръки от семейство, приятели, колеги от работата или съседи са добър начин. Този маршрут може да означава, че имате отчети от първа ръка за извършената работа, както и за общото отношение и ценова структура на изпълнителя на замазка.

Средна цена

Средната цена за наемане на специалист по подова замазка ще зависи от вашето местоположение, размера на площта, която ще бъде замазана, и вида на замазката, която използвате.

Средната цена за различните видове подова замазка е 15 лв. на квадратен метър, докато трудът ще ви струва около 10 лв. на квадратен метър.

Какво да търсите

Когато търсите специалист по подова замазка, или шпакловка за по-малка площ, е важно да намерите някой с репутация и надежден. Въпреки че подовата замазка не е структурен елемент на сградата, ако се повреди или е направена лошо, тя може да има скъпи последици по отношение на ремонт или подмяна.

Квалификации

По-големите компании, които се специализират в различни видове замазки, могат да осигурят вътрешно обучение за своите служители. За малък до среден проект, като разширение или ремонт, може да се използва мазилка, особено ако използвате пясъчна и циментова подова замазка.

Опит

Повечето специалисти по подова замазка или мазачи ще получат своя опит в работата, работейки с напълно квалифициран и опитен изпълнител. Трябва да се уверите, че лицето, което наемате да извърши подовата ви замазка, има съответния опит с типа замазка, която искате. Мазачите най-вече ще са запознати с пясъчната и циментовата подова замазка, въпреки че някои може да са имали обучение как да полагат течна или бързосъхнеща подова замазка.

Акредитация

Въпреки че някои компании могат да бъдат акредитирани за нанасяне и полагане на определени марки и марки подови замазки, няма национална акредитация за специалисти по подова замазка.

Застраховка

Ваша отговорност е да проверите дали всеки търговец, който работи по вашия проект, има правилната застраховка. Разумно е да поискате доказателство, като копие на застрахователното им удостоверение. Застраховката за гражданска отговорност ще защити изпълнителя на подова замазка от искове за щети или наранявания от клиенти или граждани.

Квалификации и обучение

Можете и трябва да проверите квалификацията и сертифицирането на специалист по подова замазка или мазач, работещ във вашия дом. Повечето професионални изпълнители ще предоставят доказателства за тях или при поискване, или като част от вашите документи, когато получите оферта или договор за строителство. Ако не бъде предоставено, имате право да поискате подходящо доказателство.

Богдан Василов цени на строителни услуги за вашия ремонт