Колко струва монтажът на ламиниран паркет?

Средната цена на ламинирания паркет е 17,49 лв. на кв.метър, а цената за поставянето му е около 3,50 лв. на кв.метър. Тоест за услугата плюс материалите се заплащат средно 21 лв.

Монтаж на ламинат цена

В днешно време все повече хора предпочитат ламинирания паркет пред останалите видове подови настилки. Разбираемо е, защото той е по-траен и значително по-устойчив на надраскване в сравнение с някои други материали. Освен това, разходите за поставянето му са приемливи за всеки бюджет. Средната цена за монтаж на ламиниран паркет в малка стая от 10 кв. метра е 35 лв. 

Монтаж на ламинат цена

Някои хора се опитват да си го монтират сами, за да избегнат плащане за труда, но това със сигурност не е добра идея. Има много тънкости, с които няма как да се справите. Все пак професионалистите имат достатъчно опит и разполагат със специални инструменти, за да подготвят основата, да поставят подложка и т.н.

Получете безплатни оферти от проверени изпълнители във вашия район.

Заявка за оферта

Професионалното поставяне на ламинат струва около 21 лв. на квадратен метър, като към цената са включени трудът и материалите. Крайната за монтаж на ламинат цена зависи от размера на вашия под, избраните материали и разходите за работата. 

Средна цена за монтаж на ламиниран паркет

Цена за монтаж на ламиниран паркет 

Средна цена за страната

3,90 лв. / кв.метър

Минимална цена

3,50 лв. / кв.метър

Максимална цена

18,20 лв. / кв.метър

Среден диапазон

3,50 – 18,20 лв. / кв.метър

Укладка ламината 3,50 лв. За 1,20 кв. в любое время. В кой район ще се осъществи проекта?

Избери район

Съдържание:

1. Поставяне на ламинат цени на квадратен метър

2. Средна цена за монтаж на ламиниран паркет 

3. Цена на труда при премахване и подмяна на мокет

4. Ламиниран паркет или подова настилка от твърда дървесина

  • Цена за поставяне на ламинат и мокет

5. Ламиниран паркет – Предимства и Недостатъци 

6. Формоване, подови облицовки, стълби и первази

  • Формоване на ламинирания паркет
  • Разходи за труд за поставяне на ламиниран паркет на стълби
  • Подова облицовка от ламинат и Первази 

7. Допълнителни фактори, влияещи на разходите

8. Най-добрите марки ламиниран паркет

9. Допълнителни съображения 

10. Често задавани въпроси 

Поставяне на ламинат цени на квадратен метър

Както споменахме, крайната цена за монтаж на ламиниран паркет се определя от много фактори. Всеки случай е различен, но средната цена за поставяне на ламиниран паркет в България е около 21-22 лв. на квадратен метър. В тази изгодна за редене на ламинат цена са включени и трудът, и материалите. Цената само за ламиниран паркет варира от 12 лв. до 37 лв. на квадратен метър.

Като допълнение към началната цена на подовата настилка и самия монтаж се включват и други фактори като подготовка на пода, формоване, поставяне на первази. В някои случаи подовата настилка има модел, който изисква допълнителен монтажен труд, което също може да повиши разходите. 

Цена за монтаж на ламиниран паркет на кв.метър

Цена на квадратен метър според вида дърво 

Основният слой на ламинирания паркет е съставен от около 80% дървесни влакна, които придават на подовата настилка плътност, влагоустойчивост и здравина. Ламинатът може да бъде направен от различни видове дървета. Цената му на квадратен метър също може да варира според вида дърво.

Ламинираните подови настилки от бук могат да се намерят най-евтино на цена от 11,99 лв. Ламинатът от дъб, бор, круша, орех и акация е в интервала от 19,99 лв. до 23,99 лв. Най-скъп е ламинираният паркет от смърч и кестен, съответно 26,99 и 28,99 лв.

Дъб

20,99 лв.

Кестен

28,99 лв.

Бор

19,99 лв.

Круша

23,99 лв.

Смърч

26,99 лв.

Орех

19,99 лв.

Акация

19,70 лв.

Бук

11,99 лв.

Цена на квадратен метър според характеристиките 

Разходите за ламиниран паркет не зависят само от външния му вид и от материала, от който е направен. Има и други особености и характеристики, които се вземат предвид. Например, има устойчив на надраскване ламиниран паркет, чиято цена е около 22,99 лв. на квадратен метър. Устойчивите на шум и вода ламинирани паркети пък са по-скъпи и цените им се движат между 23,99 лв. и 31,99 лв. на квадратен метър.

Ламиниран паркет, който може да се монтира върху коркова подложка ще ви струва около 20 лв. Ако разполагате с по-голям бюджет, можете да си вземете ламиниран паркет с предварително прикрепена подложка на цена от 26,99 лв.

Тип ламинат

Цена на квадратен метър

Устойчив на надраскване

22,99 лв.

Съвместим с лъчисто подово отопление

20,99 лв.

Монтиращ се върху коркова подложка

19,99 лв.

Без нужда от полиране

26,99 лв.

Устойчив на шум

23,99 лв..

Водоустойчив

23,99 лв.

С прикрепена подложка

26,99 лв.

Средна цена за монтаж на ламиниран паркет 

Средната при монтаж на ламинат цена за труд за стая от 30 квадратни метра е между 105 и 120 лв. В повечето случаи собствениците плащат по около 117 лв. ако се възползват от услугата професионален монтаж. Крайната за редене на ламинат цена ще зависи от размера на стаята и разходите за труда. Ако искате ламиниран паркет с по-специални екстри, например такъв с лъчисто отопление, може да ви излезе три пъти по-скъпо. 

В процес сте на основен ремонт и ви е нужно отстраняване на стария и полагане на нов ламиниран паркет на пода? С радост бихме се заели с тази дейност и ще я свършим бързо и качествено на най-добрите цени!

 МОНТАЖ НА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ 

Монтаж на ламинат цена според размера на стаята 

Цената за слагане на ламинат зависи от размера на стаята, в която желаете да бъде поставен. За стая от 7 квадратни метра ще трябва да заплатите 25 лв, за такава от 15 квадратни метра – 53 лв., а за стая от 20 квадратни метра цената достига до 70 лв.  Естествено, ако стаята ви е по-голяма, да кажем 30 квадратни метра, монтирането на ламиниран паркет ще се оскъпи до 105 лв. Тези цени са само за труда, а крайната цена зависи от това колко ще струва ламинатът, който изберете. 

Цена за монтаж на ламиниран паркет според размера на стаята

Размер на стаята

Труд

Материали

Крайна цена

Фоайе от 7 кв.метра

25 лв.

147 лв.

172 лв.

Спалня от 20 кв.метра

70 лв.

420 лв.

490 лв.

Хол от 30 кв.метра

105 лв.

630 лв.

735 лв.

Разходи за труд при монтаж на ламиниран паркет 

Едва ли ще намерите фирма, която да предлага ламинат с безплатен монтаж. Не е за препоръчване и да се пробвате сами да го монтирате, така че нека видим какви са цените. Обичайната цена за труда при поставянето на ламиниран паркет е 3,90 лв. за квадратен метър. За стандартна стая от 30 квадратни метра, ще трябва да платите 117 лв. за труд. Разходите за труда при средна цена за монтаж 3,90 лв. на квадратен метър представляват около 15% от крайната цена. 

Цена на труда при премахване и подмяна на мокет

Премахване на подови настилки 

Преди да поставите ламиниран паркет е необходимо да премахнете старата подова настилка и да подготвите пода. Вероятно няма да можете сами да го направите и ще трябва да се обърнете към дърводелец, който ще ви струва около 10,90 лв. на час. Повечето дърводелци успяват да премахнат подовата настилка на площ от 19 кв.метра за един ден на цена от 87 лв. 

Монтаж на ламинат

Подмяна на мокет 

Премахването на мокет обикновено струва 3 лв. на квадратен метър, стига да не е необходим ремонт на бетона отдолу. По принцип, след премахването на мокета, подовата настилка се нуждае от допълнителна обработка и не е възможно слагане на ламинат веднага. Ако мокетът е бил залепен за бетона, може да се наложи закърпване и изстъргване на лепилото от пода. След това трябва да се изравни и подготви подовата настилка, за да може да се монтира ламинатът. 

Ламиниран паркет или подова настилка от твърда дървесина 

Има някои общи факти между ламинирания паркет и подовите настилки от твърда дървесина. И двете могат да се изкривят, да развият мухъл или да се използват с лъчисто отопление. Но въпреки това, цените им могат да варират значително. Мухълът няма защо да ви притеснява, тъй като можете да си поръчате специален водоустойчив ламинат за мокри помещения.

Ламинираният паркет струва от 12 лв. до 50 лв. на квадратен метър, докато подовата настилка от твърда дървесина – между 45 лв. и 150 лв. Ето и едно кратко сравнение на двата вида подови настилки:

 

Ламиниран паркет

Подова настилка от твърда дървесина

Монтаж

• Лесен за монтаж и може да бъде монтиран върху друга подова настилка

• Наличен в различни размери

• Лесен за демонтиране

• Отнема повече време за монтиране

• Не може да се монтира върху друга подова настилка

• Необходимо е специално изрязване

Цена

• 12 лв. – 50 лв. на квадратен метър без монтаж

• 16 лв. – 54 лв. на квадратен метър плюс монтаж

 

• 45 лв. – 150 лв.  на кв. метър без монтаж

• 58 лв. - 163 лв. на кв.метър плюс монтаж

Външен вид

• Наличен във всеки дървен цвят

• Има голям блясък

• Дървото има естествен вид

• Налични са настилки от различни дървета

Трайност

• Издържа 20-30 години

• Устойчив на петна и мухъл

• Издържа на UV лъчи

• Може да издържи до 100 години ако се поддържа правилно

• Може да се обезцвети от слънчева светлина

Екологичност

• Направен от материали, които могат да се рециклират

• Може да допринесе за системата «Лидерство в енергетиката и екологичния дизайн.»

• Истинското дърво може да бъде спасено при подмяна

• Естествено биоразградима

• Не отделя опасни органични съединения

Цена за поставяне на ламинат и мокет

Цена за поставяне на ламинат и мокет

Средната цена за поставяне на мокет е между 6 лв. и 19 лв. на квадратен метър, а за монтиране на ламинат – между 3,50 лв. и 18,20 лв.. Както виждате, разликата в цената не е толкова голяма, но пък ламинираният паркет е доста по-удобен и качествен и ще ви спести някои неща като повреждане на пода след премахване на мокет или наличие на останало лепило. 

Можете да се възползвате от услугите на монтажниците Qjob. Защото гарантираме професионално и бързо изпълнение на атрактивни цени.

 Оставете съобшение 

Ламиниран паркет – Предимства и Недостатъци 

Като всяка подова настилка, ламинираният паркет си има своите предимства и недостатъци. Голяма част от предимствата му са включени в таблицата по-горе, но нека повторим още веднъж най-важните: 

  • Наличен в най-различни цветове и размери
  • Изгодна цена
  • Може да издържи до 30 години
  • Има блясък
  • Устойчив на външни влияния (мухъл, UV лъчи)
  • Направен от рециклируеми материали 

А ето и някои от недостатъците на ламинирания паркет:

•    Подовата настилка се нуждае от обработка и изравняване преди поставянето на ламинирания паркет

•    Не можете да персонализирате ламиниран паркет, а само да избирате от наличните модели

•    Ако е необходим ремонт, може да се наложи да смените целия под, а не само повредената част

Формоване, подови облицовки, стълби и первази

Професионалното поставяне на первази ще ви струва около 1,90 лв. за брой. Ако сте премахнали подовата облицовка и не желаете да я връщате, може да се наложи поставяне на други корнизи, за да се създаде по-добър вид на мястото, където новата настилка се среща със стената, с друга настилка или стълби. 

Формоване на ламиниран паркет 

•    Кръгло формоване – Кръглото формоване е сред най-често срещаните подови корнизи. То изглежда като четвърт кръг и цената му е между 3,90 лв. и 4,90 лв. 

•    Прагово формоване – Цената на този тип формоване е от 1,90 лв. до 4,90 лв. Праговото формоване гарантира превключване на подовата настилка от по-високо ниво към по-ниско и обратно.

•    Т-формоване – Както самото име подсказва, този тип формоване е оформено като „Т“. То осигурява превключване от една подова настилка към друга и струва около 4,90 лв. 

Разходи за труд за поставяне на ламиниран паркет на стълби 

Освен на под, е възможен монтаж на ламиниран паркет на стена, стълби и др. Така че ако искате да придадете на дома си завършен и красив вид, е добре да помислите за нещо подобно. Цените също не са чак толкова високи. Трудът за монтиране на ламинат на стълби струва 24 лв. на линеен метър.

Ламиниран паркет на стълби

Подова облицовка от ламинат и первази 

Цената за премахване на старите и монтажа на нови первази е около 125 лв. Монтажът става много по-бързо ако старите первази се отстранят предварително. В случай, че облицовката ви вече не се връзва с новия под, може да ви я сменят за 6 лв. на кв. метър.

Допълнителни фактори, влияещи на разходите 

•    Премахването на стари подови настилки струва както следва: 

  • Мокет или линолеум – 3 лв. – 6 лв. на кв.метър
  • Плочки – 0,90 лв. на кв.метър
  • Дървена подова настилка – 6 лв. на кв.метър

•    Преместването на мебели струва между 30 лв. и 60 лв. на стая.

•    Монтажът на ламиниран паркет на стълби може да струва 24 лв. на линеен метър.

•    През есента може да е по-натоварено и цените да са по-високи. След Коледа има повече промоции.

•    Хубаво е да се купуват 10% повече материали отколкото е необходимо.

•    Изравняването на подовата настилка ще ви струва 6 лв. на кв. метър.

•    Може да имате допълнителни разходи за бариера срещу влага и подложка, ако не са поставени. Цените им са от 0,69 лв. до 2,99 лв.

Най-добрите марки ламиниран паркет 

Някои от най-добрите марки, които предлагат ламиниран паркет са: 

Най-добрите марки ламиниран паркет по цена

Марка

Цена на квадратен метър

Surprise Kronotex

20,99 лв.

Adventure

23,99 лв.

Joy Classen

19,99 лв.

Galaxy

21,99 лв.

Quick Step

29,99 лв.

Цветове за ламиниран паркет

Ламинираният паркет не може да се персонализира, но имате възможност да избирате от голямо разнообразие от цветове. 

Гаранция 

Гаранционните срокове на ламинираните паркети обикновено са между 20 и 30 години. Но някои производители предлагат гаранция и до живот. Гаранцията включва дефектни дъски, избледняване, оцветяване и др. Тя може да се анулира в следните случаи:

  • Ако паркетът не се монтира на равен под
  • Използват се грешните почистващи препарати или мопове върху него
  • При повреди от вода
  • При надраскване
  • Допуснати са грешки при монтажа

Заявете проект безплатно! Получите и разгледате оферти от подходящи изпълнители.

 Сравнение на цени 

Допълнителни съображения 

Ламинираният паркет е може би най-популярният избор за тези, които желаят подът им да придобие вид на естествено дърво. Подовата настилка има множество предимства – разнообразни цветове, бърз монтаж, издръжливост и др. Но въпреки това има някои неща, на които трябва да обърнете внимание преди да изберете най-подходящия модел, защото може да ви костват допълнителни разходи. 

Текстури за ламиниран паркет 

•    Ръчно изциклен – Ламинатите могат да бъдат с повърхностна текстура, подобна на ръчно изстъргания дървен под. Цената им варира между 20 и 50 лв. на кв.метър.

•    Релефен – Съществуват и ламинирани паркети с релефна текстура, които струват средно 17,49 – 45 лв. на кв.метър.

•    Релефен или текстуриран – има автентичен вид, подобен на настилка от твърда дървесина. Струва от 12 лв. до 50 лв. на кв.метър.

Покрития за ламиниран паркет 

Има три основни покрития за ламиниран паркет. Цените за ламинат с такива покрития на квадратен метър са:

  • Матов или с нисък гланц – 12 .. 50 лв.
  • Полу-матов или със среден гланц – 12 .. 50 лв. 
  • Стъклен или с висок гланц – 20 .. 50 лв. 

Кантове за ламиниран паркет 

Когато става въпрос за кантове за ламинат, можете да избирате от:

•    Скосен – Страните на дъските се изрязват под ъгъл преди да се срещнат с изпъкналото парче и придават по-автентичен вид на подовата настилка. 

•    Микро-скосен – Тези кантове имат по-малко скосен ръб. 

•    Вдлъбнат – Този тип кант прави ламинатът да изглежда почти като естествен паркет. 

•    Квадратен – При квадратния кант дъските се изрязват под прав ъгъл отдолу и отгоре.

•    Заоблен – Ръбовете при този кант са заоблени вместо рязко скосени.

Подложка за ламиниран паркет

Подложката за ламината може да бъде или вградена, или отделна от дъските. Тя струва между 0,69 лв. и 2,99 лв. на квадратен метър. Използването на подложка се препоръчва защото:

  • Поглъща звука
  • Дава усещане за мекота като се стъпва по паркета
  • Действа като термична бариера
  • Изравнява подовата настилка

Дебелина на ламинирания паркет 

Дебелината на ламинирания паркет се измерва отгоре надолу на дъската, без значение дали подложката е включена или не. Но измерването на тази дебелина няма как да покаже дали подовата настилка е качествена. По-важно е от какво ядро се състои самият ламинат и какъв е трайният горен слой. Повечето видове ламиниран паркет са с дебелина 7-9 мм. 

Дебелина на ламинирания паркет

Клас на абразивност (АС рейтинг)

Важно е да вземете предвид и така наречения клас на абразивност или АС рейтинг когато избирате ламиниран паркет. Чрез него можете да проверите какво натоварване може да понесе вашата подова настилка. 

AC Рейтинг

Цена за квадратен метър

Характеристики

AC1 умерена употреба / домашен

-

Издържа на леко натоварване, подходящ за спални

 

АС2 умерена употреба  / жилищен

-

За жилищни помещения като трапезарии и всекидневни

 

АС3 интензивна употреба / домашен, търговски

19,99 лв.

За всички видове жилищни или търговски помещения с по-голям трафик

 

АС4 много интензивна употреба / търговски

20,99 – 57,99 лв.

Може да издържи всякакъв вид жилищна или търговска употреба

 

АС5 много интензивна употреба / търговски

19,99 – 31,99 лв.

За най-натоварените търговски обекти, универсални магазини и др.

 

Често задавани въпроси 

1. Как се монтира ламиниран паркет Pergo?

Преди да монтирате бариерата срещу влага и подложката, трябва да изравните пода. Необходимо е да държите дъските успоредно на основния изглед на стаята. Трябва да се уверите, че е оставено достатъчно място за разширяване според изискванията на производителя. В противен случай подовата настилка може да се изкриви. След това трябва да демонтирате первазите, четвъртото кръгло формоване, Т-формоването и стъпаловидния нос на стълбището. 

2.Трудно ли е да се монтира ламиниран паркет?

Зависи от избрания вид ламинат, но според повечето хора е умерено трудно при наличие на подходящи инструменти.

3. За кое монтажът е по-евтин – мокет или ламиниран паркет?

За ламинат. Неговият монтаж струва 3,90 лв. на квадратен метър, а на мокета – 6 лв. на кв. метър.

4. Колко време отнема на професионалист да нареди ламиниран паркет?

Професионалистите могат да поставят 9 квадратни метра ламинат за 5 часа. При средна цена 3,90 лв. на квадратен метър, монтирането на ламиниран паркет в стая от 30 квадратни метра ще струва 117 лв. и ще отнеме 2 дни. 

5. Как се почиства и поддържа ламинираният паркет?

Водата от паркета трябва да се бърше бързо и да не се използват парочистачки върху него. За да се избегне надраскване и оставяне на стъпки, е препоръчително да поставите изтривалки до входните врати и предпазители на мебелите. Ако чистите ламинирания паркет с влажен моп, той рябва да бъде напоен с възможно най-малко вода. Не използвайте препарати, които са предназначени за теракот върху ламинирания паркет. Може да пробвате да почистите ламината си с разтвор от не много силен оцет. 

6. Може ли да се монтира ламинат върху неравен под?

Не. Първо трябва да се изравни подът. Тази настилка се нуждае от равна повърхност, за да може да стои правилно без да се изкривява. 


Ако пък сте фирма или частно лице, което работи в сферата на услугите, то Qjob.bg е мястото, на което можете да развиете бизнеса си, влизайки в крак с модерните технологии.

 Регистрирай се сега

Богдан Василов знае цените на ламинирания паркет