Колко струва монтажът, поставяне и завършването на гипсокартон?

Повечето собственици харчат от за монтаж и поставяне на гипсокартон от 20 - 45 лв. на кв. м. Цената за поставяне на гипсокартон в стая 12 квадрата излиза около 450 лв.

Цена за монтаж на гипсокартон

Монтажът на гипсокартон общо струва от 10 лв. до 40 лв. на квадратен метър в зависимост от височината на тавана, вида на гипсокартона и дебелината му. Гипсокартонът струва от 1 до 10 лв. на квадратен метър. Цената на труда за окачване и довършване на гипсокартона може да е от 10 до 30 лв. спрямо сложността на ремонта.

Цена за монтаж на гипсокартон

Повечето собственици харчат от  за своя проект за монтаж и поставяне на гипсокартон от 20 лв. до 45 лв. на кв. м. Цената за поставяне на гипсокартон в стая 12 квадрата излиза около 450 лв. А за къща с размер от 100 кв.м може да излезе от 2000 лв. нагоре.

Монтажът на гипсокартон струва средно около 25 лв. на метър повърхност на стената, а цената на един лист гипсокартон е от 8 до 18 лв. Общо труда и материалите за окачване, залепване и довършителни работи могат да достигнат от 18 лв. до 60 лв. Цената за инсталиране на таван от гипсокартон е от 12 лв. до 35 лв. включваща материали и труд на метър.

ЦЕНА ЗА МОНТАЖ НА ГИПСОКАРТОН

Заглавие

Средна цена на кв. м

Монтаж на стени от гипсокартон

25 лв./кв.м

Монтаж на таван от гипсокартон

26 лв./кв.м

Подмяна на съществуващ гипсокартон

40 лв./кв.м

Окачен таван с гипсокартон излиза малко над 25 лв./кв.м, тоест за таван от 4 квадрата ще излезе към 100 лв. Лепенето и замазването на гипсокартон излиза около 10 лв./кв.м за труд, а заедно с материалите около 20-25 лв. Премахването на стар гипсокартон струва около 10 лв./кв.м.

Цена за окачване и завършване на гипсокартон

Цената за окачване на гипсокартон е 12 лв./кв.м, ако не включва залепване, шлайфане или довършване на повърхността. Гипсокартонът, окачен в шпилките без лента е известен като покритие от ниво 0.

Цената за довършване на гипсокартон е около 12 лв./кв.м за труд и материали. Завършването на гипсокартона често е включено в цената заедно с монтажа, лепенето и шлайфането на фугите за подготовка на повърхността за боядисване. Повечето жилищни гипсокартонени стени получават покритие от ниво 4 или 5 с всички довършителни дейности.

Ниво

Цена на квадрат

Дейност

0

12 лв./кв.м

Окачен гипсокартон без довършителни дейности

1

15 лв./кв.м

Полагане на гипсокартон за таван

2

18 лв./кв.м

С 1 слой замазка

3

20 лв./кв.м

Ще се получи стена със средна текстура

4

23 лв./кв.м

Лека замазка

5

25 лв./кв.м

Гладко покритие подходящо за замазване след това със сатенена боя

Средната цена за окачване и довършване на гипсокартон е около 25 лв. на лист, в зависимост от размера, типа и нивото на покритието на панела. Броят на необходимите листове за гипсокартон зависи от размера на помещението, оформлението и височината на тавана. Спалня 12 квадрата се нуждае от 18 листа гипсокартон, което излиза като цена около 450 лв.

Размери и цени на панели за гипсокартон (ref.1)

Гипсокартонът се предлага в няколко стандартни размера. С него е най-лесно да се работи в размер 1.20x2.40 метра, така че това е размерът, който най-често се използва от майсторите, освен ако не се изисква по-голям размер. За тавани и стаи с високи тавани има и листове 1.20x3.60 и 2.40x4.80 метра.

Размер

Цена

1.20x2.40 м

От 1 до 4 лв.

1.20x3.60 м

От 3 до 7 лв.

2.40x4.80 м

От 6 до 10 лв.

Гипсокартонът 1.20x2.40 м е най-разпространеният размер, лесно достъпен във всички видове. Той е и най-лесният за работа и най-евтиният за закупуване и монтаж. Ако планирате да се заемете с проект за гипсокартон „Направи си сам“, това е размерът, с който трябва да работите, особено ако нямате много опит. Огромните листове изискват специална обработка, докато този размер не. Цените варират средно от 1 до 4 лв. за лист. Ако е водоустойчив или огнеупорен тогава може цената му да се вдигне с 1-2 лв.

Гипсокартонът 1.20x3.60 м най-често се използва за тавани. Може да се използва и в помещения с височина на тавана по-висока от средната. Това е така, защото по-дългите парчета улесняват завършването на стената без много разфасовки. Този размер на гипсокартона обаче започва да става труден за обработка, така че не се препоръчва за непрофесионални майстори. При този размер разходите за монтаж също се увеличават леко, защото листовете са по-тежки и по-трудни за залепване. Очаквайте да платите между 3 и 7 лв. за лист.

Гипсокартонът 2.40x4.80 м е най-рядко разпространеният от трите размера. Използва се за големи помещения и тавани. Този размер на гипсокартон трябва да бъде по-дебел от средния, за да поеме височината, без да се счупи. Освен това е по-тежък и по-труден за боравене. Монтирането му струва повече поради трудностите при боравене с него. Този размер на гипсокартон струва между 6 и 10 лв.

Стая с гипсокартон

Цена за гипсокартон по вид

Има много видове гипсокартон. В повечето приложения се използва стандартен или традиционен гипсокартон, освен ако не е посочено друго. Въпреки това, когато монтирате гипсокартон в мазе, баня или друга мокра зона, може да искате да използвате водоустойчив. Ако монтирате гипсокартон в търговска сграда или жилищна сграда, тогава също ще се нуждаете от различен вид по издръжливост.

Вид

Цена

Традиционен/Стандартен гипсокартон

8-18 лв.

Синя дъска за гипс (Гипсова основа)

10-20 лв.

Пожароустойчив

18-30 лв.

Устойчив на влага (зелен)

18-30 лв.

Устойчив на влага и мухъл (лилав)

18-30 лв.

Екологичен

20-35 лв.

Без хария

25-45 лв.

Звукоизолиращ

45-90 лв.

Стандартният гипсокартон е материалът, който повечето хора избират за домовете си. Този материал изгражда повечето вътрешни стени и тавани. Има гипсова сърцевина и хартиено покритие. Стандартният гипсокартон е бърз и лесен за окачване и има равна повърхност, която прави повечето довършителни работи лесни за постигане. Освен това е и най-евтиният. Освен ако нямате специфични нужди за стая, която изисква друг тип, вероятно ще се спрете на стандартен. Струва между 8 и 18 лв. на лист.

Въпреки че технически, синята дъска за гипс, не е вид гипсокартон, понякога вместо гипсокартон се използва тя. Въпреки че гипсокартонът може да бъде завършен по различни начини, той не е добро решение за по-тежка мазилка, като венецианската мазилка например. Когато избирате нещо подобно за стените си, ложете синя плоскост вместо традиционен гипсокартон. Този материал понякога се нарича гипсова основа, гипсова дъска или гипсова синя плоскост. Очаквайте да платите между 10 и 20 лв. за лист.

Има определени зони в дома и в обществените сгради, които изискват използването на устойчиви на пламък и огнезащитни материали. За вътрешните стени това означава използване на огнеупорен гипсокартон, понякога известен като гипсокартон тип X. Много видове гипсокартон също могат да бъдат пожароустойчиви. Потърсете "X" в описанието, за да видите дали типът е в тази категория. Пожароустойчивият гипсокартон е изработен от негорими влакна като фибростъкло. Този материал е по-труден за рязане и работа в сравнение с други видове гипсокартон, така че обикновено не се използва, освен ако не е необходимо. Струва между 18 и 30 лв.

Зелен гипсокартон устойчив на влага

Понякога известен като „зелена плоскост“, устойчивият на влага пък гипсокартон има специално покритие, което предотвратява абсорбирането на влага. Той често се използва в бани, мазета и други зони с висока влажност. Някои видове зелени плоскости са идеални за използване дори и с плочки в зони като кухни или бани или пък за стените на банята извън душа. Материалът обикновено е лесен за работа и се монтира като обикновен гипсокартон. Цените варират средно от 10 до 30 лв. за лист.

Ако имате нужда от допълнителна защита срещу влага и потенциален мухъл, тогава най-добре е да се спрете на „лилав“ гипсокартон. Този гипсокартон има покритие, което предотвратява абсорбирането на влага, като зеленият, но също така инхибира и растежа на мухъл. Пурпурният гипсокартон обикновено предлага и превъзходна производителност срещу влага, така че ако сте имали проблеми с мухъл в миналото, той може да е по-добрият избор. Понякога покритието на му не е толкова плоско, колкото при стандартният, което го прави по-трудно завършване. Лилавият гипсокартон струва средно между 18 и 30 лв. на лист.

По-голямата част от гипсокартонитет се считат за екологични. Това е така, защото повечето видове гипсокартон са направени от гипс, който е силно рециклируем материал. Повечето гипсокартон съдържа дори и малко рециклирано съдържание. Въпреки това, ако искате да сте сигурни, че гипсокартонът, който използвате, съдържа само екологични материали за по-висока устойчивост, потърсете марки, които продават екологичен или „рециклиран“ гипсокартон. Очаквайте да платите малко повече за тях, между 20 и 35 лв.

Традиционният гипсокартон е покрит със слой хартия върху гипсовата сърцевина. Гипсокартонът без хартия има същото ядро ​​с външна част от фибростъкло вместо хартия. Тази външност прави гипсокартона устойчив на влага и мухъл, по-здрав и по-издръжлив. Може да бъде по-трудно за рязане и монтиране от традиционния гипсокартон. Освен това е по-трудно да се завърши, защото текстурата не е толкова гладка. Това означава и че монтажът му може да бъде по-скъп от другите видове гипсокартон. Струва средно между 25 и 45 лв.

Ако искате да направите стените си шумоизолирани, е възможно да монтирате гипсокартон, който абсорбира и заглушава звука. Този гипсокартон е ламиниран или направен на слоеве със смес от дървесна маса и полимери заедно с гипса. Това прави гипсокартона невероятно плътен, така че звукът да не преминава през него лесно. Много е трудно да се реже и монтира и струва много повече на лист от другите видове гипсокартон. Поради тази причина обикновено се използва само в области, където контролът на звука е много важен. Цените за лист може да достигнат до 90 лв.

Цени за нанасяне на мазилка за гипсокартон

Гипсокартонът е най-разпространеният метод за създаване на вътрешни стени. Поставя се бързо, лесно и евтино. Майстори за лепене на гипсокартон ще откриете много и то с най-различни тарифи. Мазилката е по-отнемаща време, състояща се от смес от гипсов прах, която се прави на паста. Нанася се на три отделни слоя върху дървена летва или метален профил. Това създава различна текстура и по-хладна стена на допир. Освен това е много по-здрава и издръжлива от гипсокартона. Въпреки това, мазилката е изключително скъпа за монтаж, най-вече заради количеството труд, свързан с монтирането първо на летвата и след това на трите слоя мазилка. Това струва общо между 20 лв. и 30 лв. на метър, в сравнение с разходите за монтиране на гипсокартон, е доста по-скъпа. Това е и основната причина, хората да я предпочитат по-рядко.

Калкулатор на цените за гипсокартон

Как да изчислите колко гипсокартон ви е нужен? Следвайте тези стъпки, за да изчислите колко гипсокартон имате нужда:

1.    Умножете дължината на стената по височината ѝ, за да получите квадратния метър. Не изваждайте вратите и прозорците.

2.    Разделете резултата на 32 за панели от гипсокартон 1.20 x 2.40 м или на 48 за 1.20 х 3.60 панели от гипсокартон.

Цена за окачване на гипсокартон спрямо местоположението и стаята

Гипсокартонът излиза най-евтино, когато покривате целия си дом наведнъж с него. Големите площи обикновено излизат по-евтино на квадратен метър от по-малките площи. За някои по-малки стаи майсторите могат да ви таксуват на плоскост, а не на квадратен метър. Разходите са около 30-40 лв. на лист за повечето единични стаи, с пълния монтаж и довършителните работи. По-долу са средните разходи за гипсокартон и завършване на различни стаи, въз основа на техните средни размери.

Стая

Цена

Баня

200 лв. - 400 лв.

Таван на дневна стая

400 лв. - 600 лв

Спалня

300 лв. - 600 лв.

Гараж

400 лв. - 500 лв.

Дневна

300 лв. - 600 лв.

Маза

500 лв. - 700 лв.

Цени за монтаж на гипсокартон в банята

Гипсокартонът в банята може да ви излезе скъпо или пък евтино, в зависимост от вида на банята и какво възнамерявате да правите. Например половин баня, която ще бъде боядисана, има различна цена от монтаж на гипсокартон на цялата баня. В повечето бани се нуждаете от зелен или лилав гипсокартон, за да предотвратите мухъл и проблеми с влагата. Ако стените ще бъдат облицовани с плочки, разходите за гипсокартон са по-ниски, отколкото ако ще бъдат боядисвани. Средната цена за гипсокартон за баня е около 200 лв. до 400 лв., в зависимост от размера и употребата.

Баня с гипсокартон

Цени за гипсокартон на таван

Гипсокартонът за тавана на дневната може да излезе по-малко от цената за гипсокартона за стените в съща стая. Например, всекидневната има среден размер от 20 кв.м. Това означава, че размерът на тавана е 20 кв.м, но може да имате и две стени по 10 кв.м, както и две стени по 20 кв.м, които са високи по 2-3 метра. Така че цената за гипсокартон на тавана обикновено е по-ниска от цената за гипсокартон на всички стени на стаята сумарно. Средната цена за гипсокартон на таван в хола е около 400 лв., напълно завършен.

Цена за гипсокартон на спалня

Разходите за гипсокартон на една спалня трябва се отчитат по квадратурата на всяка отделна стена. Цената за гипсокартон на спалнята, която обикновено е доста по-малка стая от дневната или хола, ще бъде по-висока на квадратен метър. В повечето случаи стените на спалнята ще бъдат напълно завършени и вероятно ще използвате стандартен гипсокартон. Това прави средната цена в диапазона от 300 до 600 лв. в зависимост и от довършителните работи.

Цени за гипсокартон на гараж

Гипсокартонът в гаража често се оставя предимно недовършен, само с гол обезмаслен слой фугираща смес. Това прави цената на квадратен метър значително по-ниска от цената за гипсокартон на стая във вътрешността на дома. Въпреки че гаражите са по-големи от някои стаи, те често са по-евтини за гипсокартон като цяло, тъй като обикновено не се нуждаят от специални материали или имат високи разходи за довършителни работи. Средната цена за гипсокартон в гараж за две коли е средно около 400 – 500 лв.

Цени за гипсокартон на стая

Монтирането на гипсокартон в стая означава измерване на всяка стена. За средната всекидневна от 20 квадрата, цената започва от 300 лв. нагоре, като сложите и довършителните работи обаче, тя ще скочи на 400 – 600 лв. В стаите се използва стандартният гипсокартон, чието ниво на покритие обикновено е най-високо.

Цени за гипсокартон на мазе

Монтирането на гипсокартон в мазето може да струва и много и малко. Таваните обикновено са ниски, което прави квадратурата на стената малко по-малка, отколкото в други вътрешни помещения. Отделно и стените може да не са завършени в същата степен като останалата част от къщата. Въпреки това, може да искате да имонтирате зелен или лилав гипсокартон, който има по-висока цена на квадратен метър. Това прави средната цена за монтиране на гипсокартон в мазе около 500 – 700 лв.

Цени за подобряване и усъвършенстване

Боядисване на гипсокартон

Когато стената е завършена до желаното от вас ниво, можете да я боядисате. Спалня със среден размер 13 квадрата струва 80 лв. за професионално боядисване. Ако нивото на покритието на гипсокартон е по-ниско с по-видими шевове, боята може да не ги скрие напълно и да се наложи допълване. Тогава боядисването може да се оскъпи леко.

Разрушаване

В случай на подмяна, старата стена трябва да бъде премахната, като се внимава да се избегнат електрически и водопроводни компоненти. Разрушаването на стена от гипсокартон струва средно около 100 лв. за неносеща стена, но може да струва и до 500 лв., ако стената е носеща или се нуждае от пренасочване на водопровод и окабеляване.

Цена за изолация от гипсокартон

Изолацията трябва да бъде сменена, само ако е необходимо. Може да се наложи да се монтира изолация, ако стената е нова. Изолацията от бат е най-разпространената. Тя струва под левче на квадратен метър, в зависимост от вида ѝ.

Монтаж на таван

Гипсокартонът може да се монтира и на тавана. В много случаи може да няма допълнителни разходи, но ако таванът ви е особено висок като катедрален или пък сводест, той може да излезе с 10% -30% отгоре.

Премахване на стара гипсокартон

Ако има вече съществуващ гипсокартон, старата стена трябва да бъде премахната. Дърводелците обикновено таксуват към 30 лв. на час, а разходите за премахване на стар излизат около 150 лв. 
 
Готов дом с монтиран гипсокартон и довършителни дейности (беше)Готов дом с монтиран гипсокартон и довършителни дейности (стана)
Готов дом с монтиран гипсокартон и довършителни дейности (преди и след)

Често задавани въпроси

Kак се лепи гипсокартон?

Гипсокартонът е плосък панел от гипсова мазилка, притиснат между два слоя хартия и се използва за вътрешна конструкция на стени и тавани. Гипсокартонът се нарича още стенна плоскост и се лепи благодарение на лепило. Гипсокартонът за една къща отнема от 3 дни до 2 седмици, в зависимост от размера на дома, оформлението, височината на тавана и желаното покритие от гипсокартон. За 1 квадратен метър гипсокартон се изразходва около 3 кг. лепило.

Как се прави окачен таван с гипсокартон?

Гипсокартонът на тавана струва повече от стените, защото е по-трудно да се окачат и довършат панелите. Може да се използват и по-големи размери от стандартният. Отново се използва лепило и замазка, след което трябва да се измаже с боя. Само професионалните майстори могат да лепят гипсокартон на тавана.

Как се правят фигури от гипсокартон на таван?

Гипсокартонът се изрязва в желаните форми, използват се UD профили и CD профили. Най-добре е да се използва тип гипсокартон, който е перфориран, за да има добър поток на въздуха. Често към окачения таван се слагат и лампички.

Как се прави скара за гипсокартон?

Скара може да се направи и за тавана и за стените. На практика това са металните профили, които държат гипсокартона. Те трябва да са добре застопорени за стената и да са на разстояние метър едни от други в решетъчна форма.

Да се справите сами или да наемете професионалист?

Цената за труд може да си я спестите и да изхарчите пари само за материали. Проблем е обаче, ако нямате достатъчно опит. Може да се окаже, че задачата е непосилна. Лепенето и монтажа на гипсокартон ще определят вида на стените ви, заради това нашият съвет е да се доверите на професионалист.

Избор на вашия изпълнител на гипсокартон

Преди да наемете майстор на гипсокартон, уверете се, че:

·      Разгледайте поне три различни варианта за майстори.

·      Вижте техните отзиви в интернет и разпитайте приятели и познати.

·      Попитайте за референции майсторите и разгледайте портфолиото им за подобни на вашия, завършени проекти.

·      Изберете компании, които са лицензирани, застраховани и работят поне от 5 години.

·      Получете подробна оценка, договор и гаранция в писмен вид, преди да започне работата.

·      Избягвайте да избирате най-ниската оферта, тъй като качеството може да не е на ниво.

·      Никога не плащайте изцяло преди началото на проекта. Вместо това следвайте план за плащане.

Изпълнители на гипсокартон близо до мен

Много лесно можете да се заблудите и да изберете първия майстор, който ви попадне. Добре е обаче вместо това да си направите проучване и да подберете онзи, чиято оферта и качество на работата са най-добри. Майстори, които да монтират гипсокартон има много. Най-вероятно и покрай вас ще откриете поне дузина.

Богдан Василов знае цените за монтаж на гипсокартон